settings icon
share icon
Въпрос

Грешим ли ежедневно? Възможен ли е ден, без да грешим?

Отговор


Въпреки че няма библейски стих, в който конкретно да се посочва, че извършваме греховно действие всеки ден, имаме стихове, които ни напомнят, че сме наследили способността да грешим във всеки момент. „Затова, както чрез един човек грехът влезе в света и чрез греха смъртта, и по този начин смъртта мина във всички човеци, понеже всички съгрешиха. “ (Римляни 5:12). „Ето, родих се в нечестие и в грях ме зачена майка ми. “ (Псалм 51: 5). Освен това имаме заповеди, които знаем, че никога не изпълняваме, още по-малко ежедневно. Например, кой може да твърди, че обича Бог с цялото си сърце, ум и душа във всеки момент всеки ден? Никой. И все пак това е най-голямата заповед (Матей 22: 36-38). Невъзможността да обичаме Бог по всяко време е ежедневен грях за всички християни.

Имаме и стих, който ни предупреждава за измамата идваюа от нашата стара грешна природа, който в известен смисъл ни предупреждава за потенциала, ако не и за вероятността от ежедневен грях. „Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно; кой може да го познае? “ (Йеремия 17: 9). Дори апостол Павел бил разочарован от собствената си битка срещу постоянния грях. „Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон; но телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми.“ (Римляни 7 : 22-23). Тази способност да греши го накара да извика отчаяно: "Какъв нещастник съм! Кой ще ме избави от това тяло на смъртта?" (Римляни 7:24).

Соломон добре знаел, че той и всички хора не само имат потенциал за грях, но и че всички ние упражняваме тази способност рутинно. Както той заявява в молитвата си при освещаването на храма, „Ако съгрешат пред Тебе (защото няма човек, който да не греши) и Ти се разгневиш на тях и ги предадеш на неприятеля, и поробителите им ги заведат като пленници в неприятелската земя, далеч или близо, “ (3 Царе 8:46). И Соломон отново говори за това в книгата Еклисиаст: „Наистина няма праведен човек на земята, който да прави добро и да не греши. “ (Еклисиаст 7:20). Отново, макар че тези стихове не показват еднозначно ежедневния грях, те със сигурност ни предупреждават срещу гордостта да казваме всеки момент, че нямаме грях.

Добрата новина е, че няма да се налага да се борим вечно срещу ежедневния грях. Един ден ще бъдем на небето с нашия Спасител и ще бъдем освободени от присъствието и силата на греха, точно както вече сме били освободени от наказанието му.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грешим ли ежедневно? Възможен ли е ден, без да грешим?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries