settings icon
share icon
Въпрос

Грешно ли е споделянето, изтеглянето или пиратството на защитени с авторски права материали (музика, филми, софтуер) в интернет?

Отговор


Тегленето на материали никога не е било по-лесно. С едно щракване на мишката – или натискането на бутон на фотокопирна машина или скенер – можем да копираме и разпространяваме електронни и печатни материали. Копирането и използването на чужд материал е често срещано, но ако не сме получили разрешение за това, не е правилно.

Библията ни казва, че трябва да се подчиняваме на законите на правителството, където живеем (Римляни 13:1–7). Това е един от ключовите въпроси, за които става дума тук. Бог ни заповядва да се подчиняваме на държавните власти. Единственото право да не се подчиняваме на властите е, ако те изискват да не се подчиняваме на нещо, на което Бог е заповядал да се подчиняваме (Деяния 5:29). Поради законите за авторското право, юридически неправилно е да изтегляме или споделяме защитени с авторски права материали без разрешението на автора/издателя. Тъй като Бог ни заповядва да спазваме закона, практиката на интернет пиратството е грях, когато е незаконна. Около 2000 г. Napster отвори вратата към този проблем с авторските права в интернет и впоследствие беше изправен пред съдебни дела, които доведоха до спиране на сайта и фалит. Въпреки че последиците от интернет пиратството са ясни, все още съществуват безброй сайтове за споделяне на файлове, които позволяват на хората да продължат да пиратстват материали, защитени с авторски права. Поради съдебни дела много от тези сайтове изискват такса за изтегляне на музика и филми и ограничават възможността за споделяне на тези тегления с други потребители.

Но въпросът с копирането и споделянето на защитени с авторски права материали е нещо повече от правен въпрос. Има и етични и морални съображения. Вземането на чужда собственост без разрешение е кражба - а интелектуалната собственост е вид собственост. Авторът на песни, който е работил за продуцирането, е спечелил компенсация, защото „работникът заслужава заплатата си“ (Лука 10:7). Когато една песен е копирана и дадена на някой друг, това е една потенциална продажба по-малко. Артистът губи, колкото и малък да е процента, от хонорара, който е спечелил. Същият принцип важи и за пиратството на филми, фотокопирането на сценарий , споделянето на учебни програми в неделното училище , използването на софтуер и др.

Християнинът никога не трябва да иска да краде собствеността на другите – но това се случва, когато теглим песни без разрешението на авторите. Християнското служение никога не трябва да иска и да принуждава някого да работи безплатно – но за съжаление тзка стоят нещата, когато църквата копира скриптове или ноти без разрешение. От правна и етична гледна точка трябва да спазваме законите за авторското право и да осигурим дължимото обезщетение на създателите на произведенията, които използваме.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грешно ли е споделянето, изтеглянето или пиратството на защитени с авторски права материали (музика, филми, софтуер) в интернет?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries