settings icon
share icon
Въпрос

Колко лошо може християнин да съгреши?

Отговор


Християните продължават да съгрешават след като са спасени – ние няма напълно да бъдем свободни от греха докато не умрем или Исус не дойде отново. Обаче, да станеш християнин има за резултат променен живот (2 Коринтяни 5:17). Човек ще премине от произвеждане на делата на плътта (Галатяни 5:19-21) към изявяване на плодовете на Духа (Галатяни 5:22-23), тъй като обитаващият Свети Дух има все по-голям контрол върху живота му. Тази промяна не се случва веднага, а се случва с течение на времето. Ако човек не покаже променен живот, той вероятно не е истински вярващ. Християните могат да извършват тежки грехове. Историята е пълна с християни (или онези, които твърдят, че са християни), които извършват ужасни престъпления. Исус е умрял за тези грехове също. Още по-голяма причина да не ги извършваме!

В 1 Коринтяни 6:9-11 апостол Павел описва вида на греховни начини на живот, от които са били спасени вярващите. Стих 11 казва: „И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и в Духа на нашия Бог.“ Забележете думата „бяхте“. Вярващите са били нещата, изброени в стихове 9-10, но сега са различни. Може ли човек, който е прелюбодеец, пияница или хомосексуалист, педофил, т.н. да бъде спасен? Да. Дали човек, който живее живот на постоянен грях, е вярващ ? Не. Когато станем християни, нашият живот се променя. Всеки, който живее греховен начин на живот и твърди, че е християнин, или лъже, самозаблуждава се, или наистина е вярващ, който ще изпита Божието осъждане и дисциплина (Евреи 12:5-11).

Разликата между съгрешващ невярващ и съгрешващ вярващ е, че единият обича своя грях, докато другият го мрази. Вярващият, който се препъва в своя път с Господ, съжалява за това, покайва се, желае никога да не го прави отново и се опитва да придобие Божията сила и благодат да го избегне. Той не разсъждава колко много може да съгрешава и все още да бъде считан за християнин. Вместо това той разсъждава как може да избегне дори появата на греха в бъдеще.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Колко лошо може християнин да съгреши?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries