settings icon
share icon
Въпрос

Кои са знаците на последните времена?

Отговор


Матей 24:5-7 ни дава някои важни указания така, че ние можем да забележим приближаването на последните времена „Защото мнозина ще дойдат в Мое име казвайки: Аз съм Христос, и ще заблудят мнозина. И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът. Защото ще се повдигне народ против народ, и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове.” Увеличение на лъжемесии, увеличение на войните и увеличения на глад, болести и природни бедствия – тези неща са „знаци” на последните времена. Дори в този пасаж, обаче, на нас е дадено предупреждение. Не трябва да бъдем измамени (Матей 24:4), защото тези събития са само началото на страданието (Матей 24:8), краят все още предстои да дойде (Матей 24:6).

Много тълкуватели посочват всяко земетресение, всеки политически катаклизъм и всяка атака на Израел като сигурен знак, че последните времена се приближават бързо. Докато тези събития са знаци, че последните времена се приближават, те не са непременно индикатори, че последните времена са настъпили. Апостол Павел предупреждава, че последните дни ще донесат значително увеличение на лъжливите учения. „В послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения” (1 Тимотей 4:1). Последните дни са описани като „усилни времена” заради нарастващите лоши неща в човешкия характер и хора, които активно „противостоят на истината” (2 Тимотей 3:1-9; виж също 2 Солунци 2:3).

Други възможни знаци ще включват построяването наново на еврейски храм в Йерусалим, увеличена враждебност към Израел и напредък към едно правителство на целия свят. Най-видният знак за последните времена, все пак, е страната Израел. През 1948 Израел беше признат като суверенна държава за първи път от 70 г. от н. е. Бог обеща на Авраам, че неговото потомство ще има Ханаан като „вечно притежание” (Битие 17:8) и Езекиил пророкува физическо и духовно съживяванe на Израел (Езекиил 37). Съществуването на Израел като страна в негова си собствена земя е важно в светлината на пророчеството за последните времена, заради важността на Израел в есхатологията (дял от теологията, който се занимава със свършека на света) (Данаил 10:14; 11:41; Откровение 11:8).

Имайки предвид тези знаци, ние можем да бъдем мъдри и разумни във връзка с очакването на последните времена. Ние не трябва, обаче, да тълкуваме всяко от тези отделни събития като ясен указател за скорошното настъпване на последните времена. Бог ни е дал достатъчна информация, така че да можем да бъдем подготвени, но не достатъчно информацията, че да можем да станем нахални.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са знаците на последните времена?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries