settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за това, как да се справяме със съперничеството между братя и сестри?

Отговор


Съперничеството между братя и сестри започва от почти началото на света, с първите двама братя, споменати в Свещеното Писание, а именно - Каин и Авел. В Библията намираме и други братя и сестри съперници, включително Исмаил и Исак, Исав и Яков, Лия и Рахил, Йосиф и неговите братя и Авимелех и неговите братя. Във всички случаи съперничеството между братята и сестрите води до това един или повече братя и сестри да предприемат необмислени и греховни действия.

Бог желае братята и сестрите да живеят в хармония и любов помежду си (Псалм 133:1). Братската любов се използва като пример за това как вярващите трябва да се отнасят един към друг (Евреи 13:1; 1 Петрово 3:8). Знаем обаче, че не винаги живеем както трябва и съществува съперничество между братя и сестри. Те често спорят и се бият помежду си, лъжат се и се мамят взаимно и като цяло се държат ужасно един с друг понякога.

Задачата на родителя е да възпитава децата да бъдат подобни на Христос. Затова трябва да погледнем към Исус, за да видим какво Той е казал по отношение на това това как се държим и да се отнасяме към другите.

Исус казва, че двете най-важни заповеди са да обичаме Бога и да обичаме ближния (Матей 22:36-40). Знаем, че Исус е имал предвид под „ближния“ тези, които са близо до нас, и никой не е по-близо от нашите собствени братя и сестри. Домът трябва да бъде място, където децата се учат да се обичат. „Любовта покрива всички грешки“ (Притчи 10:12), включително причините за съперничеството между братя и сестри.

Съперничеството между братя и сестри може да произтича от ревност, егоизъм и родителско пристрастие (реално или предполагаемо). Братското съперничество между Каин и Авел изглежда е било причинено от ревността на Каин относно приемането на жертвата на Авел (Битие 4:3-5). Съперничеството, довело до убийство между братя и сестри в семейството на Гедеон е причинено от егоистичното желание на Авимелех да управлява като цар (Съдии 9:1-6). Съперничеството между братята и сестрите между синовете на Яков е подхранвано от пристрастието на Яков към Йосиф (Битие 37:3-4).

Причините за съперничеството между братята и сестрите могат да бъдат преодолени чрез доброта, уважение и, разбира се, любов (1 Коринтяни 13:4-7). Родителите трябва да настояват децата им да се отнасят едно към друго с доброта, уважение и любов - и родителите трябва да дават личен пример за това.

Свещеното Писание ни учи как да се отнасяме един към друг. Ефесяни 4:31–32 разглежда няколко неправилни форми на поведение, които трябва да избягвате, и правилни форми на поведение, които трябва да развивате: „Всякакво огорчение, ярост, гняв, вик и хула, заедно с всяка злоба да се махнат от вас; и бъдете един към друг благи, милосърдни; прощавайте си един на друг, както и Бог в Христос е простил на вас.“ Също така, Филипяни 2:3-4 казва: „Не правете нищо от съперничество или от тщеславие, но нека всеки със смиреномъдрие смята другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, а всеки и за чуждото.”

Историята на Йосиф и неговите братя първоначално включва съперничество между братя и сестри, основано на ревност и омраза, и в резултат в живота на Йосиф се случват ужасни неща. Но историята има щастлив край. Всъщност историята на Йосиф се оказва история за братска любов, прошка и Божията доброта и суверенитет (вж. Битие 37-50). Отношението на Йосиф към братята му в последната глава на Битие е добър пример за доброта, смирение и любов.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за това, как да се справяме със съперничеството между братя и сестри?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries