settings icon
share icon
Въпрос

Автентична ли е Торинската плащаница?

Отговор


Торинската плащаница е ленено платно, което някой вярват, че е било платното, в което е погребан Исус Христос. Всяко от четирите евангелия споменава, че Исус е бил обвит и погребан в платно (Матей 27:59, Марк 15:46, Лука 23:53, Йоан 19:40). Торинската плащаница била „открита" или поне направена публична през 14 в. н.е. Торинската плащаница е наречена по града, в който се пази – Торино, Италия.

На тази уебстраница се съдържат някои снимки/образи на Торинската плащаница: http://www.shroud.com/examine.htm. При изследването й може да се направи извод, че тя е принадлежала на разпънат човек. Има белези при ръцете и краката, които отговарят на раните, нанесени при разпъването на кръста. Има също и рани, подобни на тези, нанесени при изтезанието на Исус, — около главата, гърба и краката.

Наистина ли Торинската плащаница е платното, в което е погребан Исус Христос? Има много спорове за автентичността на Торинската плащаница. Някои са абсолютно убедени, че това е погребалното платно на Христос. Други вярват, че това е фалшификация или произведение на изкуството. Някои изследвания са показали, че Торинската плащаница е датирана към 10 в.пр.н.е. или по-късно. Други тестове са открили спори/полени, които са обичайни за Израел и че могат да бъдат датирани към 1 в.н.е. Но така и не била установена окончателна дата.

Аргументите против автентичността на Торинската плащаница са пълната липса на доказателства за такава плащаница в Библията. Както споменахме по-рано, Библията споменава цяло парче лен, което било използвано за сваляне на тялото на Исус от кръста. Това парче сигурно било използвано също за пренасянето на тялото до близката гробница на Йосиф от Ариматея. Там били направени бързи приготовления за погребението; те включвали измиване на тялото и преповиването му. Лука 24:12 споменава „плащаници". Тези същите плащаници (мн.ч.) се споменават два пъти в Йоан 20:5–6. А Йоан 20:7 казва, че е имало „кърпата, която беше на главата Му". Това описание на действителните погребални дрехи – „плащаници" вместо едно голямо парче и отделна кърпа за покриване на главата – изглежда опровергава твърдението, че Торинската плащаница е погребалната плащаница на Христос.

Така, какво можем да кажем за Торинската плащаница? Тя може да е била погребалната плащаница на някой разпънат човек, но вероятно това няма никаква връзка със смъртта на Христос. Дори ако това беше автентичното погребално платно на Христос, Торинската плащаница не трябва да бъде почитана или обожествявана. Поради своето съмнително естество тя не може да бъде използвна като доказателство за възкресението на Христос. Нашата вяра не почива на Торинската плащаница, а на писаното Божие Слово.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Автентична ли е Торинската плащаница?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries