settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява шинтоизмът?

Отговор


Шинтоизмът е чисто японска религия, произходът на която се намира в древнояпонската история. Тя е една от най-старите световни религии. Японците страстно обичат земята си и вярват, че японските острови са били най-първото божествено творение. Всъщност шинтоизмът учи, че никоя друга земя не е божествена като прави Япония уникална в света. Нищо чудно, че шинтоизмът не е популярен извън Япония.

Двете фундаментални шинтоистки доктрини са, че Япония е страната на боговете и нейните хора са наследници на богове. Тази представа за божествения произход на японския народ, както и на земята, е породила убеждение за превъзходство над другите страни и народи. С изключение на няколко определени секти на шинтоизма религията няма основател, свещени писания, нито авторитетен набор от вярвания. Поклонението се извършва в един от многобройните храмове в Япония, въпреки че чного японци имат олтари в домовете си на един или повече от големия брой божества.

Думата „шинто" произлиза от китайската дума „шин-тао", която означава „пътят на боговете". Основна черта на шинтоизма е схващането за „ками", представата за свещена сила както в одушевените, така и в неодушевените предмети. В шинтоизма има силно чувство за присъствието на богове и духове в природата. Боговете на шинтоизма са твърде многобройни, за да бъдат групирани в йерархия, но богинята на слънцето Аматерасу е много силно почитана и нейните грандиозен императорски храм е разположен на 200 мили югозападно от Токио. Шинтоизмът учи, че самите японци са произлезли от „ками".

Религията шинтоизъм е изцяло несъвместима с библейското християнство. Първо, идеята, че японците и тяхната земя са облагодетелствани над всички други, противоречи на библейското учение, че евреите са избраният Божи народ: „Понеже вие сте люде свети на Господа вашия Бог; вас избра Господ вашият Бог да бъдете Нему собствен народ измежду всичките племена, които са по лицето на земята" (Второзаконие 7:6). Обаче, въпреки че евреите са Божият избран народ, те никога не са определяни като по-добри от някой друг народ и Библията не учи, че те пряко са произлезли от богове.

Второ, Библията е ясна, че няма множество богове, а само един Бог: „Аз съм Господ, и няма друг; Няма бог освен Мене" (Исая 45:5). Библията също учи, че Бог не е безлична сила, а любящ и грижовен Баща за онези, които се страхуват от Него (2 Коринтяни 6:17-18). Той сам е създал вселената и сам я управлява суверенно. Представата за богове, които обитават скали, дървета и животни, съчетава две различни лъжи: политеизъм (вярването вмного богове) и анимизъм (вярването, че боговете присъстват в предмети ). Това са лъжи от бащата на лъжите, Сатаната, който „като ревящ лъв обикаля, търсейки кого да погълне" (1 Петрово 5:8).

Трето, шинтоизмът насърчава гордостта и чувствата на превъзходство в японците; Писанието осъжда такава елитарност. Бог мрази гордостта, защото тя е самото нещо, което пречи на хората да Го търсят с цялото си сърце (Псалом 10:4). В допълнение, ученията, че японците в същността си са добри и за техния божествен произход, изключва нуждата им от Спасител. Това е естествената последица от приемането, че някоя раса е от божествен произход. Библията заявява недвусмислено, че „всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога" (Римляни 3:23), че всички ние се нуждаем от Спасител, Господа Исус Христос, и че „няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим" (Деяния 4:12).

Докато шинтоизмът учи, че „ками" могат да общуват с онези, които са направили себе си достойни чрез ритуално пречистване, Богът на Библията обещава да присъства при всеки, който Го призове за прошка. Никакво лично пречистване (форма на спасение чрез дела) няма да направи човек достоен за Божието присъствие. Само вяра в пролятата кръв на Исус Христос на кръста може да извърши очистване от греха и да ни направи приемливи за светия Бог. „Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога" (2 Коринтяни 5:21).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява шинтоизмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries