settings icon
share icon
Въпрос

Какво е шаманизъм?

Отговор


Шаманизмът е лъжлив, антихристиянски светоглед, в който посредникът между естественото и свръхестественото се нарича шаман. Шаманизмът е свързан с анимизма - вярването, че духовете обитават както физическия свят, така и духовната сфера. Анимизмът е една от най-старите съществуващи системи от вярвания и се среща в много племенни общности, и в древност и сега, по целия свят. Днес той се завръща в неошаманистичните групи.

Шаманизмът често се смесва с други системи от вярвания, включително исляма и християнството, след което се категоризира като религия на народа. Обикновено шаманизмът/анимизмът не е самостоятелна религия, а се смесва с езически, политеистични и ню ейдж верови системи.

Терминът "шаман" идва от сибирския език тунгус и се превежда като "този, който знае". Свързани с него термини са медиум, знахар, знахар, магьосник, екзорсист, гадател, некромант и ходещ дух.

В анимистичната система от вярвания шаманът действа като посредник между природния и духовния свят. Шаманите се призовават при болест, нараняване, природно бедствие, вражеско нападение или при всяко възприемане на дисбаланс между природния и духовния свят. Шаманизмът учи, че всички неща имат духовен корен и че духовният свят контролира природния свят, така че се смята, че ключът за повлияване на всяка ситуация се намира в духовната сфера. Шаманският светоглед е свързан с делата и познаването на окултното. За да постигне желаните резултати в природния свят, шаманът разчита на своя опит и на силата на предметите, които притежава.

В анимистичната/шаманистичната система от вярвания светът е страшно място, пълно с духове, които трябва да бъдат успокоявани. Ако бъдат умиротворени, духовете могат да ви благословят, а ако се разгневят, могат да станат отмъстителни и да ви наранят или разболеят. Шаманите се наемат, за да влязат в свръхестественото царство, да открият причината за бедствието и да намерят начин да възстановят изцелението и хармонията. Шаманите предизвикват респект и имат голямо влияние в племената си, тъй като се предполага, че притежават както силата да лекуват, така и силата да убиват или нараняват. Затова трябва да се умилостивяват не само духовете, но и шаманите.

Шаманите често използват халюциногенни наркотици, физически наранявания или крайно гладуване, за да постигнат променено състояние на съзнанието. Амулети, камбани, барабани, песни, танци или песнопения могат да бъдат част от церемониите, които им позволяват да пътуват в света на свръхестественото. Шаманите също така призовават анимистични духове и обикновено използват тотемни предмети като камъни или кости, за които се смята, че притежават специални сили. Душите на мъртвите, животинските духове или духовете на скалите и дърветата също могат да бъдат призовавани за насоки. Шаманизмът твърди, че определени места притежават особена сила или осигуряват достъп до духовния свят.

Дори сред хората, които следват тази система от вярвания, ролята на шамана е призната за високорискова професия. Да се движиш в духовната сфера е опасно начинание. Възможни са депресия, психични заболявания и смърт от употребата на наркотици.

Шаманизмът е основната система от вярвания в първоначалните библейски земи. Бог заповядал на Своя народ да се въздържа от смесени бракове и поклонение на териториалните богове, които прониквали в Обетованата земя. Второзаконие 18:9-13 и други пасажи съдържат категорични заповеди срещу обвързването със спиритисти, медиуми, запитвачи на духове и онези, които практикуват магьосничество и чародейство (Левит 18:21; 20:2, 4, 6, 27; 2 Царе 17:31; 2 Летописи 28:3; 33:6, Исая 57:5; Езекиил 16:21; Галатяни 5:19-21).

Библията ни учи, че живеем на вражеска територия. В Първо Петрово 5:8 се говори за тази духовна битка и за реалността на невидимия свят около нас. Като християни ние не се доверяваме на шаманите, на ритуалите, които те извършват, или на талисманите, които използват. По-скоро се уповаваме на силата на Божието слово (Евреи 4:12), на силата на Светия Дух (1 Коринтяни 2:4) и на силата на Евангелието (Римляни 1:16).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е шаманизъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries