settings icon
share icon
Въпрос

Защо сексуалното изкушение е по-голям проблем за мъжете, отколкото за жените?

Отговор


Въпреки, че жените не са имунизирани срещи сексуални изкушения, най-общо казано, мъжете се борят много повече с това. Много повече мъже извършват прелюбодейство, отколкото жени. По време на предбрачните взаимоотношения, мъжете са много по-склонни да търсят секс от своите партньори, отколкото жените.

Защо това е така? Защо сексуалното изкушение е по-голям проблем за мъжете, отколкото за жените? Библията не се опитва да отговори на този въпрос „защо“. Вместо това Библията ясно показва, че сексуалната неморалност винаги е грях (Деяния 15:20; 1 Коринтяни 5:1; 6:13, 18; 10:8; 2 Коринтяни 12:21; Галатяни 5:19; Ефесяни 5 :3; Колосяни 3:5; 1 Солунци 4:3; Юда 7). Фактът, че преодоляването на сексуалното изкушение често е по-трудно за мъжете, определено не е извинение. „Толкова е трудно да се устои“ не е обяснение, което Бог ще приеме от мъж или от жена по този въпрос. Отново, сексуалната неморалност винаги е грях. Следователно, сексуалното изкушение трябва да бъде преодоляно (1 Коринтяни 6:18), независимо дали изкушението е силно или слабо и дали изкушеният човек е мъж или жена.

Тъй като Библията не дава конкретен отговор защо сексуалното изкушение е по-голяма борба за мъжете, отколкото за жените, можем да погледнем към биологията/физиологията за отговор. Физиологично, мъжете обикновено имат много по-силно сексуално желание от жените. Мъжете естествено мислят за секс по-често и желаят секс по-често от жените. Особено когато не е имало полов акт наскоро, мъжкото тяло има по-голямо желание за освобождаване, което сексът осигурява. Това се усложнява от факта, че мъжете са много по-лесно стимулирани от зрението, отколкото жените (затова мъжете са много по-склонни да гледат порнография). Просто гледката на привлекателна жена понякога е достатъчна, за да предизвика сексуално желание при мъжа. Ако една сексуална мисъл не бъде отхвърлена веднага (с Божията помощ), тя може да се превърне в каньон на водопади от сексуални изкушения, на които е много трудно да се устои.

Отново, нека повторим, мъжкото сексуално желание е факт, а не извинение. Ако човек се поддаде на сексуално изкушение, той няма кого да обвинява освен себе си. Първо Коринтяни 10:13 заявява: „Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; но верен е Бог, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, а заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите.” Ако не се възползваме от предвидения от Бога „начин за бягство“, нямаме извинение. Сексуалното изкушение може да бъде силно, а сексуалният грях е сред най-опустошителните (1 Коринтяни 6:18). Но с Божията помощ сексуалното изкушение може да бъде победено. Това важи еднакво и за мъжете и жените.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо сексуалното изкушение е по-голям проблем за мъжете, отколкото за жените?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries