settings icon
share icon
Въпрос

Защо е толкова важна сексуалната чистота?

Отговор


Бог даде на мъжа и жената радостта и удоволствието от сексуалните отношения в рамките на брака и Библията ясно говори за важността на поддържането на сексуалната чистота в рамките на този съюз между съпруга и съпругата (Ефесяни 5:31). Хората добре познават удоволствието от този дар от Бога, но са го пренесли далеч отвъд брака практически във всякакви обстоятелства. Философията на светския свят „ако се чувстваш добре, направи го“ е навлязла културата, особено на Запад, до степен, в която сексуалната чистота се възприема като архаична и ненужна.

И все пак, вижте какво казва Бог за сексуалната чистота. „Понеже това е Божията воля – вашето освещение: да се въздържате от блудство; да знае всеки от вас как да държи своя съсъд със святост и почест, не в страстна похот, както езичниците, които не познават Бога;” (1 Солунци 4:3–5, 7). Този пасаж очертава причините, поради които Бог призовава за сексуална чистота в живота на Неговите деца.

Първо, ние сме „осветени“ и поради тази причина трябва да избягваме сексуалната неморалност. Гръцката дума, преведена като „осветен“, означава буквално „пречистен, направен свят, посветен [на Бога]“. Като християни, ние трябва да живеем чист живот, защото сме станали святи като нашият грях е заменен с праведността на Христос на кръста и сме направени напълно нови творения в Христос (2 Коринтяни 5:17-21). Нашето старо естество, с цялата му нечистота, сексуална и всичко останало, е мъртво и сега животът, който живеем, живеем чрез вяра в Онзи, който умря за нас (Галатяни 2:20). Да продължаваме в сексуална нечистота (блудство) означава да отричаме този факт и това всъщност е основателна причина да се съмняваме дали някога сме били новородени. Освещението, процесът, чрез който ставаме все повече и повече подобни на Христос, е съществено доказателство за реалността на нашето спасение.

Виждаме също в 1 Солунци 4:3-5 необходимостта да контролираме телата си. Когато се поддаваме на сексуална неморалност, ние показваме, че Светият Дух не ни е изпълнил, защото не притежаваме един от плодовете на Духа – самоконтрол. Всички вярващи показват плода на Духа (Галатяни 5:22-23) в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от това до колко позволяваме на Духа да ни контролира. Неконтролираната „страстна похот“ е дело на плътта (Галатяни 5:19), а не на Духа. Така че контролирането на нашата похот и воденето на сексуално чист живот е от съществено значение за всеки, който твърди, че познава Христос. Като правим това, ние почитаме Бога с нашите тела (1 Коринтяни 6:18-20).

Знаем, че Божиите правила и дисциплина отразяват любовта Му към нас. Да следваме това, което Той ни казва може само да ни помогне за времето ни на земята. Като поддържаме сексуална чистота преди брака, ние избягваме емоционални усложнения, които могат да повлияят негативно на бъдещите връзки и брак. Освен това, като поддържаме брачното легло чисто (Евреи 13:4), можем да проявим безрезервна любов към нашите партньори, която е надвишена само от огромната любов на Бога към нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо е толкова важна сексуалната чистота?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries