settings icon
share icon
Въпрос

Кои са начините, по които мога да служа в църквата?

Отговор


Според Библията, всеки християнин има поне една духовна дарба, с която може да служи на тялото Христово. "Според дарбата, която всеки е приел, служете с нея един на друг като добри настойници на многообразната Божия благодат. Ако говори някой, нека говори като такъв, който прогласява Божии слова; ако служи някой, нека служи като такъв, който действа със силата, която му дава Бог; за да се слави във всичко Бог чрез Исус Христос, на Когото е славата и господството до вечни векове. Амин.” (1 Петр. 4:10–11; сравнете с Ефесяни 4:11–16). Така, важна стъпка за това, как можете да служите в църква е да разберете кои са ви духовните дарби. Разбира се, не е нужно да знаем предварително какви са ни духовните дарби за да се включим в служение в църква. Всъщност, често откриваме какви са ни духовните дарби тогава, когато започнем да служим. Духовните дарби са изброени в Римл. 12:6-8 и 1 Кор. 12:4-11,28.

Има разлика между Тялото Христово в смисъл на вселенската Църква (1 Кор. 12:12-13) и местната църква, където християните участват в общо богопоклонение (Евреи 10:25). Няма разлика, обаче, за това как християните да използват духовните си дарби, защото да служиш на Бога е 24-часова отговорност, а не е само за неделния ден. Всички християни навсякъде трябва да служат на Бога в техните местни църкви, но да търсят възможност да служат и извън стените на църковната сграда (2 Кор. 9:12-13). Може да е трудно човек да разбере какви са му духовните дарби, но по-добре е все пак да служи някъде, отколкото никъде (Римл. 12:11). Това да откриеш духовните си дарби става по-често когато човек прави нещо – като да служи по различен начин. Така научаваме в какво сме добри и за какво имаме сърце (1 Летописи 28:9).

Нуждите са винаги повече от желаещите работници; това беше вярно в дните на Христос, вярно е и днес (Мат. 9:37). Никога не е било трудно да се намери нужда, където да се послужи в една местна църква. Винаги има какво да се прави – от това да се благовества в обществото (за което всички християни сме призовани, Деян. 1:8), дори до това да се почистват тоалетните. Правилно е все пак, да се обърнете към църковните водачи с въпрос какви са нуждите на църквата. Поговорете с пастора и старейшините какви възможности за служение има и да са подходящи или неподходящи за вас.

Ето някои примери за позиции на служение в местните църкви:

• Библейски учители в неделното училище и малките групи (ако се търсят такива)

• Младежки ръководители

• Администратори

• Секретари

• Поддръжка на сградата и зелените площи

• Служители, които помагат с транспорт за деца или други хора

• Благовестители

• Разпоредители

• Членове на църковния хор

• Музиканти

• Аудио и видео техници

• Уебсайт администратори и координатори на социалните медии

• Финансисти и касиери

• Помощници в кухнята

• Помощници в грижата за децата

Всеки член на всяка църква трябва да служи по някакъв начин и всеки, който служи за Господа трябва да помни, че не е достатъчно само да служи, а да обича другите. “С любов служете един на друг“ (Галатяни 5:13). Да служиш в църквата може да изглежда по най-различен начин, например: да гледаш децата на младо семейство за да могат да излязат, да приготвиш храна за семейство, където има болен, да посетиш възрастни хора или вдовица, или просто да вдигнете телефона и да кажете, „Мислех си за теб днес“. Християните могат да се ангажират с различни действия на служене, но без любов, това е напразно (1 Кор. 13:1-3). Като служим на Бога и на другите, нека го правим с дух на смирение и братолюбие (Филип. 2:1-4).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са начините, по които мога да служа в църквата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries