settings icon
share icon
Въпрос

Възможно ли е да продадеш душата си на дявола?

Отговор


В приказния разказ за доктор Фауст един мъж сключва сделка с дявола: в замяна на своето тяло и душа мъжът ще получи свръхестествена сила и удоволствия в продължение на 24 години. Дяволът се съгласил на сделката, а доктор Фауст се наслаждавал на удоволствията на греха за този период, но съдбата му била решена. В края на 24 години Фауст се опитал да попречи на дяволските планове, но въпреки това той посрещнал ужасяваща смърт. Легендата служи добре като нравоучителен разказ и като метафора за заплатата за греха, но подробностите на сюжета не са библейски.

Библията няма пример за човек, „продал душата си“ на Сатаната, и никъде не загатва, че е възможна сделка с дявола. Ето някои от нещата, които Писанието разкрива за Сатаната:

1) Сатаната има достатъчно сила да се противопостави дори на ангелите (Юда 9; Даниил 10:12-13).

2) Сатаната се стреми да измамва като се прикрива като ангел на светлината (2 Коринтяни 11:14-15).

3) Бог е осигурил средствата, с които да защитаваме себе си от атаките на Сатаната (Ефесяни 6:11-12).

4) Сатанинската власт е ограничена от Божията воля (Йов 1:10-12; 1 Коринтяни 10:13).

5) Като „богът на този свят“ Сатана има властта над онези, които живеят без Христос в света (2 Коринтяни 4:4).

Разбира се, има ги и тези, които попадат директно под сатанинския контрол, като младата гадателка от Филипи (Деяния 16:16-19); и онези, които са се посветили на дяволската работа, като магьосниците Симон (Деяния 8:9-11) и Елима (Деяния 13:8). Обаче, във всеки от тези три примера властта на Бог надвишава сатанинското робство. На Симон е предложена възможност да се покае (Деяния 8:22). Очевидно, нямало е необратимо „продаване“ на душата на Симон.

Без Христос ние сме осъдени на смърт (Римляни 3:23). Преди да бъдем спасени ние всички сме под робството на дявола, както казва 1 Йоаново 5:19: „Целият свят лежи в лукавия.“ Хвалете Господа, ние имаме нов Господар, Този, който може да разчупи веригите на всеки грях и да ни освободи (1 Коринтяни 6:9-11; Марк 5:1-15).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Възможно ли е да продадеш душата си на дявола?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries