settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за това да обичаш себе си?

Отговор


Любовта, описана в Библията, е съвсем различна от любовта, която светът прокламира. Библейската любов е безкористна и безусловна, докато любовта в света се характеризира с егоизъм. В следващите пасажи виждаме, че любовта не съществува отделно от Бога и че истинската любов може да бъде изпитана само от човек, който лично е преживял Божията любов:

Римляни 13:9–10, “Понеже заповедите: „Не прелюбодействай“; „Не убивай“; „Не кради“; „Не пожелавай“ и която и да било друга заповед се заключават в тези думи: „Да обичаш ближния си, както себе си.“ Любовта не върши зло на ближния; следователно любовта изпълнява закона.”

Йоан 13:34–35, “Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.”

1 Йоаново 4:16–19, “И ние сме познали и сме повярвали в любовта, която Бог има към нас. Бог е любов; и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога и Бог – в него. В това се усъвършенства любовта в нас, че имаме дръзновение в съдния ден, защото както е Той, така сме и ние в този свят. В любовта няма страх, а съвършената любов пропъжда страха; защото страхът предполага наказание и който се страхува, не е стигнал до съвършенство в любовта. Ние обичаме Него, защото първо Той възлюби нас.”

Твърдението "обичай ближния си като себе си" не е заповед да обичаш себе си. Естествено и нормално е да обичаме себе си - това е позицията ни по подразбиране. В нашия свят не липсва любов към себе си. Заповедта "да обичаш ближния си като себе си" по същество ни казва да се отнасяме към другите хора така добре, както се отнасяме към себе си. Писанието никога не ни заповядва да обичаме себе си; то предполага, че вече го правим. Всъщност, хората в своето духовно-паднало състояние обичат себе си твърде много - това е нашият проблем.

В притчата на Исус за добрия самарянин има само един, който се проявява като истински ближен на нуждаещия се човек: самарянинът (Лука 10:30-37). В историята има още двама души - свещеник и левит, които отказват да помогнат на човека в нужда. Техният отказ да покажат любов към пострадалия човек не е резултат от това, че са обичали твърде малко себе си; той е резултат от това, че са обичали твърде много себе си и затова са поставяли своите интереси на първо място. Самарянинът проявява истинска любов - той дава от времето, средствата и парите си, без да се съобразява със себе си. Фокусът му е насочен навън, а не навътре. Исус представя тази история като илюстрация на това какво означава да обичаме ближния си като себе си (Лука 10:25-29).

Трябва да спрем да се вглеждаме в себе си и да започнем да се грижим за другите. Духовнтата зрялост го изисква. Christian maturity demands it. “Не правете нищо от съперничество или от тщеславие, но нека всеки със смиреномъдрие смята другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, а всеки и за чуждото.” (Филипяни 2:3–4). Според този пасаж любовта към другите изисква смирение, оценяване на другите и съзнателно усилие да поставяме интересите на другите на първо място. Всичко, което е по-малко от това, е егоистично и суетно - и не отговаря на стандарта на Христос.

Нищо от това не означава, че трябва да се смятаме за "безполезни". Библията ни учи, че сме създадени по Божия образ, и само този факт ни дава голяма стойност (вж. Лука 12:7). Балансираната библейска гледна точка е, че ние сме уникално Божие творение, обичани от Бога въпреки греха си и изкупени от Христос. В Неговата любов ние можем да обичаме другите.

Ние обичаме другите въз основа на пребъдващата Божия любов към нас в Христос. В отговор на тази любов ние я споделяме с всички, с които влизаме в контакт - с нашите "ближни". Човек, който се притеснява, че не обича достатъчно себе си, гледа в погрешна посока. От библейска гледна точка неговата грижа трябва да бъде любовта му към Бога и любовта му към ближния. "Себе си" или егото, е нещо, което искаме да разчистим от пътя си, за да можем да обичаме несебично, както подобава.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за това да обичаш себе си?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries