settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава първо да се търси Божието царство?

Отговор


Исус ни казава да търсим първо Божието царство в Своята проповед на планината (Матей 6:33). Значението на стиха е толкова пряко, колкото звучи. Ние трябва да търсим нещата от Бога като приоритет преди нещата от света. На първо място, това означава, че трябва да търсим спасението, което е присъщо за Божието царство, защото то е по-ценно от всички богатства на света. Означава ли това, че трябва да пренебрегваме разумните и ежедневни задължения, които ни помагат да поддържаме живота си? Със сигурност не. Но за християните отношението към тях трябва да бъде различно. Ако ние се грижим за Божиите неща като приоритет - търсим Неговото спасение, живеем в послушание към Него и споделяме добрите новини за царството с другите - тогава Той ще се погрижи за нашите дела, както е обещал - и ако това е уговорката , кое е притеснителното?

Но как да разберем дали наистина първо търсим Божието царство? Има въпроси, които можем да си зададем. „Къде главно изразходвам енергията си? Дали цялото ми време и пари са изразходвани за стоки и дейности, които със сигурност са преходни, или за божиите неща - резултатите от които са вечни? “ Вярващите, които са се научили наистина да поставят Бог на първо място, могат да си починат в тази свята динамика: „... и всички тези неща ще бъдат дадени и на вас“.

Бог е обещал да осигури Своите, като задоволява всяка нужда (Филипяни 4:19), но Неговата представа за това, от което се нуждаем, често се различава от нашата и Неговото време ще отговаря само от време на време на нашите очаквания. Например, може да разглеждаме нуждите си като богатство или напредък, но може би Бог знае, че това, което наистина ни е необходимо, е време на бедност, загуба или усамотение. Когато това се случи, ние винаги сме в добра компания. Бог обичаше Йов и Илия, но позволи на Сатана да опустоши Йов (всичко под Неговото бдително око) и позволи на тази зла жена, Езавел, да сломи духа на собствения си пророк Илия (Йов 1–2; 1 Царе 18–19 ). И в двата случая Бог присъстваше в тези изпитания чрез възстановяване и издръжка.

Тези „отрицателни“ аспекти на царството противоречат на една ерес, която се налага все повече в света, а именно т. нар. „Благовестие за просперитет“. Все повече фалшиви учители събират последователи под посланието „Бог иска от теб да забогатееш! ” Но тази философия не е съветът на Библията - и със сигурност не е съветът от Матей 6:33, който не е формула за придобиване на богатство а описание на това как Бог работи. Исус учи, че фокусът ни трябва да бъде далеч от този свят - неговия статус и лъжливи примамливи неща - и да бъде поставен върху нещата от Божието царство.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава първо да се търси Божието царство?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries