settings icon
share icon
Въпрос

Християните трябва ли да слушат светска музика?

Отговор


Много християни се борят с този въпрос. Много светски музиканти са невероятно талантливи. Светската музика може да бъде много развлекателна. Има много светски песни, които имат запомнящи се мелодии, дълбоки прозрения и положително послание. Има три основни фактора, които трябва да разгледаме, когато определяме дали да слушаме светска музика или не: 1) целта на музиката, 2) стила на музиката; и 3) съдържанието на текста.

1) Целта на музиката. Музиката предназначена ли е само за поклонение, или Бог е имал намерение музиката също да бъде успокояваща и/или развлекателна? Най-известният музикант в Библията, цар Давид, използваше музиката предимно с цел да хвали Бога (виж Псалм 4:1; 6:1, 54, 55; 61:1; 67:1; 76:1). Обаче, когато цар Саул беше измъчван от зли духове, той повикваше Давид да му свири на арфа, за да го успокои (1 Царе 16:14-23). Израилтяните използваха също музикални инструменти, за да предупредят за опасност (Неемия 4:20) и за да изненадат враговете си (Съдии 7:16-22). В Новия Завет апостол Павел наставлява християните да се насърчават едни други с музика: „Разговаряйте с псалми и химни и духовни песни” (Ефесяни 5:19). Така макар да се вижда, че основната цел на музиката е поклонението, Библията със сигурност позволява и други употреби на музиката.

2) Стилът на музиката. За жалост въпросът с музикалните стилове може да причини много разделения сред християните. Има християни, които твърдо настояват, че не може да се използват никакви музикални инструменти. Има такива, които желаят да пеят само „старите верни” химни. Има християни, които искат по бърза и съвременна музика. Има и такива, които твърдят, че се покланят най-добре в среда, която е от типа на „рок концерт”. Вместо да признават тези различия като лични предпочитания и културни особености, някои християни обявяват своя предпочитан стил на музика за единствения „библейски” стил и заклеймяват всички други форми на музика като нездравословни, нечестиви или дори сатанински.

Библията никъде не осъжда някой конкретен стил музика. Тя никъде не обявява някой конкретен музикален инструмент за неугоден на Бога. Божието слово споменава множество струнни и духови инструменти. Макар Библията да не назовава конкретно барабаните, тя споменава за други перкусионистки инструменти (Псалм 68:25; Ездра 3:10). Почти всички форми на съвременната музика са вариации и/или комбинации на същите видове музикални инструменти, на които се свири с различна скорост или с по-голяма сила. Няма библейско основание да обявим някой конкретен музикален стил за нечестив или извън Божията воля.

3) Съдържанието на текста. Понеже нито целта на музиката, нито нейният стил определя дали християнинът трябва да слуша светска музика, трябва да разгледаме съдържанието на текста. Макар да не говори конкретно за музиката, Филипяни 4:8 е чудесно ръководство за музикалните текстове: „Най-накрая, братя, всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е любезно, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално - това зачитайте.” Ако трябва да зачитаме такива неща, със сигурност това са неща, които трябва да поемем в умовете си чрез музика и текстове. Може ли текстът на една светска песен да бъде истинен, честен, праведен, чист, любезен, благодатен, добродетелен, похвален? Ако е такъв, тогава няма нищо лошо един християнин да слуша светска песен с такова естество.

Обаче, голяма част от светската музика не отговаря на стандарта на Филипяни 4:8. Тя често изтъква неморалността и насилието, като омаловажава чистотата и почтеността. Ако една песен прославя това, което е противно на Бога, християнинът не трябва да я слуша. Обаче, има много светски песни, в които не се споменава Бог, но все още издигат благочестиви ценности като честност, чистота и почтеност. Ако една песен за любовта изтъква святостта на брака и/или чистотата на истинската любов – дори да не споменава Бога, нито Библията – тя все пак ще бъде слушана и харесвана.

Нещата, с които човек ангажира ума си, скоро или късно ще определят неговата реч и действия. Това е предпоставката на Филипяни 4:8 и Колосяни 3:2: установяването на здравословни навици на мисълта. Второ Коринтяни 10:5 казва, че трябва да пленяваме „всяка мисъл, която се възвишава, и да я покоряваме на Христос.” Тези стихове дават ясна картина за вида музика, който не трябва да слушаме.

Очевидно най-добрият вид музика е този, който прославя и възхвалява Бога. Талантливи християнски музиканти работят в почти всеки музикален жанр, като варират от класиката до рок, рап и реге. Няма нищо присъщо лошо в някой конкретен стил музика. Текстът определя това дали една песен е „приемлива” за християнинът, за да я слуша. Ако някоя музика ви кара да мислите или да се предприемате неща, които не прославят Бога, тя трябва да бъде избягвана.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Християните трябва ли да слушат светска музика?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries