settings icon
share icon
Въпрос

Дали Библията казва нещо за създаването на успешен втори брак?

Отговор


Авраам е единственият човек в Библията, за когото конкретно е описано, че се жени повторно след смъртта на съпругата (Битие 25:1), но Библията никъде не описва какъв точно е бил вторият брак на Авраам. Библията никъде не описва човек, оженен повторно след развод. Но независимо дали вторият брак се дължи на предишния брак, завършил с развод или на смъртта на съпруг, има библейски принципи, които определено се прилагат за това, вторият брак да бъде успешен.

Независимо дали става въпрос за първи, втори или трети брак, съпрузите трябва саможертвено да обичат жените си (Ефесяни 5:25), а съпругите трябва да се подчиняват на драго сърце на своите съпрузи (Ефесяни 5:22). Съпругът и съпругата трябва да гледат на брака като на постоянен и неразделен съюз, с изключение на случай на смърт (Матей 19:6). Съпрузите трябва да се обичат един друг, да си прощават и да се стремят да се уважават и разбират един друг (Ефесяни 5:33; 1 Петрово 3:7).

Вторите бракове често водят до смесени семейства и това само по себе си може да доведе до много стрес. Принципът на оставяне и разцепване е изключително важен. Бракът трябва да има приоритет пред всички други семейни връзки, тъй като само в брака двама души са една плът. Конфликтите, които често възникват в едно смесено семейство, трябва да се разрешават в единство.

Много е важно съпрузите и съпругите във втория брак да не сравняват новите си брачни партньоти с предишните. Това не води до нищо друго освен до горчивина, ревност и нереалистични очаквания. Новият брачен партньор не е същия човек като предишния съпруг или съпруга и не трябва да се очаква да бъде. Независимо дали предишният брак е бил невероятен или ужасен, емоциите и болката не трябва да се пренасят във втория брак.

Преди всичко, ключът към успеха на втория брак е да се повери брака на Бог и да се разчита на Него за благодатта и силата, които са необходими. Бракът има за цел да изобрази Христос и църквата (Ефесяни 5:29-32). Само чрез Христос бракът може да бъде всичко, което Бог възнамерява да бъде. Освен това във всеки брак, когато възникнат трудности, двойките трябва да потърсят мъдър съвет от пастор и/или християнски съветник (Притчи 15:22). Разбирането на това, което Бог казва за брака и подчиняването на брака на Него е ключът към успеха на всеки брак.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Дали Библията казва нещо за създаването на успешен втори брак?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries