settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява Второто идване на Исус Христос?

Отговор


Второто идване на Исус Христос е надеждата на вярващите, че Бог е в контрол на всички неща и е верен на обещанията и пророчествата в Неговото Слово. По време на Неговото първо идване, Исус Христос дойде на земята като бебе в обор във Витлеем, точно както беше предсказано. Исус изпълни много от пророчествата за Месията по време на Неговото раждане, живот, служение, смърт и възкресение. Обаче има някои пророчества, засягащи Месията, които Исус досега не е изпълнил. Второто идване на Христос ще бъде завръщането на Христос да изпълни тези оставащи пророчества. В Неговото първо идване, Исус беше страдащ слуга. В Неговото второ идване, Исус ще бъде завладяващия Цар. При Неговото първо идване, Исус дойде в най-бедни обстоятелства. В Неговото второ идване, Исус ще пристигне с небесните армии на Своя страна.

Старозаветните пророци не правеха това различаване между двете идвания. Това може да бъде видяно в такива стихове като Исая 7:14; 9:6-7 и Захария 14:4. Като резултат на пророчествата, които изглежда говореха за два индивида, много еврейски учени сметнаха, че щеше да има и страдащ Месия и завладяващ Месия. Това, което те не можаха да разберат e, че същият Месия щеше да изпълни и двете роли. Исус изпълни ролята на страдащия слуга (Исая глава 53) в Неговото първо идване. Исус ще изпълни ролята на избавител на Израел и Цар в Неговото второ идване. Захария 12:10 и Откровение 1:7, описвайки Второто идване, гледат назад към прободения Исус. Израел и целият свят ще скърбят за това, че не са приели Месията първия път, когато Той е дошъл.

След като Исус се възкачи в небето, ангелите заявиха на апостолите, „Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.” (Деяния 1:11) Захария 14:4 установява местоположението на Второто идване като Елеонския хълм. Матей 24:30 казва, „Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава.” Тит 2:13 описва Второто идване като „славно явление”.

За Второто пришествие се говори с най-големи подробности в Откровение 19:11-16, „След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово. И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне. Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: ЦАР НА ЦАРЕТЕ, И ГОСПОД НА ГОСПОДАРИТЕ.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява Второто идване на Исус Христос?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries