settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява печатът на Светия Дух?

Отговор


Светият Дух е наричан „залог“, „печат“ и „гаранция“ в сърцата на християните (2 Коринтяни 1:22; 5:5; Ефесяни 1:13-14; 4:30). Светият Дух е Божият печат върху Неговите хора, Неговото предявяване върху нас като Негови собствени. Гръцката дума, преведена „гаранция“ в тези пасажи е arrhabōn, която означава „залог“, т.е. част от парите за покупка или собственост, дадени в аванс като гаранция за останалите. Дарът на Духа за вярващите е гаранция за нашето небесно наследство, което Христос ни е обещал и ни е осигурил на кръста. На нас ни е гарантирано спасението точно поради печата на Духа. Никой не може да счупи печата на Бог.

Светият Дух е даден на вярващите като „първа вноска“, за да ни гарантира, че ще получим нашето пълно наследство като Божии деца. Светият Дух ни е даден, за ни потвърди, че принадлежим на Бог, който ни дава Своя Дух като дар, също както благодатта и вярата са дарове (Ефесяни 2:8-9). Бог ни преобразява и освещава чрез дара на духа. Той създава в сърцата ни онези чувства, надежди и желания, които са свидетелство, че сме приети от Бог, че сме считани за Негови осиновени деца, че нашата надежда е истинска и че нашето изкупление и спасение са сигурни по същия начин както печатът гарантира завещание или споразумение. Бог ни предоставя Своя Свети Дух като определена гаранция, че ние сме Негови завинаги и ще бъдем спасени в последния ден. Доказателството за присъствието на Духа е Неговото въздействие върху сърцето, което дава за резултат покаяние, плода на Духа (Галатяни 5:22-23), подчинение на Божиите заповеди и воля, страст за молитва и хваление и любов за Неговите хора. Тези неща са свидетелството, че Светият Дух е преобразил сърцето и че християнинът е запечатан за деня на спасението.

Така чрез Светия Дух и Неговото учение и водеща сила ние сме запечатани и потвърдени до деня на спасението, съвършени и свободни от покварата на греха и гроба. Защото имаме печата на Духа в сърцата си, можем да живеем радостно, уверени в нашето сигурно място в бъдеще, което съдържа слава отвъд въображението.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява печатът на Светия Дух?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries