settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява спасителна благодат?

Отговор


Като фраза, „спасителна благодат" се отнася до „способността за изкупление", която има човек или прави нещо приемливо. Но това не е библейското значение. Думата благодат в Библията означава „незаслужена Божия помощ, дадена на хората за тяхното духовно възстановяване или освещаване" или „Божието благоволение към незаслужилите". Библейски „спасителната благодат" е Божията благодат, която спасява човека.

Писанието казва, че благодатта, незаслуженото благоволение на Господ, е необходима, „Защото нито едно създание няма да се оправдае пред Него чрез дела, изисквани от закона " (Римляни 3:20 NASB). Единственият начин да получим спасителната Божия благодат е чрез вяра в Христос: „ А сега и независимо от закона се яви Божията правда, за която свидетелстват законът и пророците, а именно Божията правда, чрез вяра в Исус Христос, за всички и на всички, които вярват; защото няма разлика." (Римляни 3: 21-22 NASB).

Спасителната благодат води до нашето освещение, процесът, чрез който Бог ни преобразява в образа на Христос. В момента на спасението, по благодат чрез вяра, Бог ни прави нови създания (2 Коринтяни 5:17). И Той обещава никога да не изоставя децата си: „като съм уверен именно в това, че Онзи, Който е започнал добро дело във вас, ще го усъвършенства до деня на Исус Христос." (Филипяни 1: 6).В себе си нямаме нищо, което да ни препоръча на Бог (Римляни 3: 10-11) — сами нямаме „спасителна благодат". Тъй като сме принципно неприемливи за Бог, ние заедно с учениците на Исус питаме: „Как можем да бъдем спасени?" Отговорът на Исус е успокояващ: „Това, което е невъзможно за хората, е възможно за Бога" (Лука 18: 26-27). Спасението е дело на Бог. Той дава благодатта, от която се нуждаем. Нашата „спасителна благодат" е самият Христос. Неговото дело на кръста е това, което ни спасява, а не собствените ни заслуги.

Лесно е да се мисли, че чрез нашата вяра ние допринасяме по някакъв малък начин за нашето спасение. В крайна сметка заслугата на Христос трябва да бъде приложена към нас чрез вяра и едва ли не изглежда, че нашата вяра идва от нас. Но Римляни 3: 10-12 казва, че никой от нас не търси Бог. И в Ефесяни 2: 8 се казва: „Защото по благодат сте спасени чрез вяра; и че [вярата] не е от вас самите, това е Божийдар". Евреи 12: 2 казва, че Исус е начинател и завършител на нашата вяра. Божията спасителна благодат е изцяло Негов дар. Дори способността ни да приемем Неговата спасителна благодат е просто още един дар от Бога.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява спасителна благодат?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries