settings icon
share icon
Въпрос

По какъв начин Сатаната е богът на този свят (2 Коринтяни 4:4)?

Отговор


Фразата „бога на този свят“ (или „бога на този век“) показва, че Сатана е главното влияние върху идеалите, мненията, целите, надеждите и вижданията на мнозинството хора. Неговото влияние също обхваща световните философии, образование и търговия. Мислите, идеите, теориите и лъжерелигиите на света са под негов контрол и са възникнали от неговите лъжи и измами.

Сатана също е наричан „князът на въздушната власт“ в Ефесяни 2:2. Той е „князът на този свят“ в Йоан 12:31. Тези имена и много други изразяват способностите на Сатана. Да кажем, например, че Сатана е „князът на въздушната власт“ означава, че по някакъв начин той владеее над света и хората в него.

Това не означава, че той управлява света напълно; Бог все още е суверен. Но това означава, че Бог в своята безкрайна мъдрост е позволил Сатана да управлява в този свят в границите, които Бог е определил за него. Когато Библията казва, че Сатана има власт над света, трябва да помним, че Бог му е дал владение само над невярващите. Вярващите не са вече под управлянието на Сатана (Колосяни 1:13). Невярващите, от друга страна, са хванати в „примката на дявола“ (2 Тимотей 2:26), лежат в „лукавия“ (1 Йоаново 5:19) и са в робство на Сатаната (Ефесяни 2:2).

Така, когато Библията казва, че Сатана е „богът на този свят“, тя не казва, че той има върховната власт. Изразява се идеята, че Сатаната управлява над невярващия свят по определен начин. В 2 Коринтяни 4:4 невярващият следва замисленото от Сатана: „за тия, невярващите, чийто ум богът на този свят е заслепил, за да ги не озари светлината от славното благовестие на Христа, Който е образ на Бога.“ Планът на Сатана включва насърчаване на лъжливи философии в света – философии, които заслепяват невярващия за истината на Благовестието. Сатанинските философии са крепости, в които хората са затворени, и трябва да бъдат освободени от Христос.

Пример за една такава лъжлива философия е вярването, че човек може да спечели Божието благоволение с определено действие или действия. При почти всяка лъжерелигия заслужаването на Божието благоволение или спечелването на вечен живот е преобладаваща тема. Спечелването на спасение чрез дела, обаче, е противно на библейскато откровение. Човек не може да работи, за да спечели Божието благоволение; вечният живот е безплатен дар (вижте Ефесяни 2:8-9). И този безплатен дар е достъпен чрез Исус Христос и само чрез Него (Йоан 3:16; 14:6). Може да попитате защо човечеството просто не приеме безплатния дар на спасението (Йоан 1:12). Отговорът е, че Сатана – богът на този свят – е изкушил човечеството да последва вместо това своята гордост. Сатана задава дневния ред, невярващият свят го следва и човечеството продължава да бъде мамено. Нищо чудно, че Писанието нарича Сатана лъжец (Йоан 8:44).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

По какъв начин Сатаната е богът на този свят (2 Коринтяни 4:4)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries