settings icon
share icon
Въпрос

Християните и мюсюлманите на един и същ Бог ли се покланят?

Отговор


Отговорът на този въпрос зависи от това, какво се има предвид под „един и същи Бог”. Не може да се отрече, че мюсюлманския и християнския възглед за Бога имат много прилики. Според двата възгледа Бог е абсолютен суверен, всесилен, всезнаещ, всеприсъстващ, свят, справедлив, праведен. И исляма и християнството вярват в един Бог, Който е Създател на всичко във Вселената. От тази гледна точка християните и мюсюлманите се покланят на един и същи Бог.

В същото време обаче има съществени разлики между християнския и мюсюлманския възглед за Бога. Докато мюсюлманите приемат че Аллах притежава атрибути като любов, милост и благодат, той не разкрива тези си атрибути по начина, по който Богът на християните го прави. Най-основната разлика между възгледа за Бога при мюсюлманите и християните обаче е концепцията за Въплъщението. Християните вярват че Бог стана човек в личността на Исус Христос. Мюсюлманите твърдят че подобно схващане е крайно богохулство. Те никога не биха приели идеята че Аллах може да стане човек за да умре за греховете на света. Вярата, че Бог се е въплътил в Личността на Исус Христос стои в основата на християнския възглед за Бога. Бог стана човек за да може да състрадава на нас и дори още по-важно - за да извърши Спасението и опрощението на греховете.

На един и същ Бог ли се покланят християните и мюсюлманите? И да и не. Може би по-коректния въпрос е „ Възможно ли е и християните и мюсюлманите едновременно да имат правилно разбиране за това какъв е Бог?” Определено на този въпрос отговорът е „Не”. Има няколко съществени разлики между християнския и мюсюлманския възглед за Бога. Не може и двете религии да бъдат прави. Ние вярваме, че Християнството е правилния възглед за Бога, защото не може да има спасение ако не е заплатена цената за греха. Единствения начин да се плати наказанието за нашите грехове е Бог да стане човек и да умре за нас (Римляни 5:8; 2 Коринтяни 5:21).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Християните и мюсюлманите на един и същ Бог ли се покланят?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries