settings icon
share icon
Въпрос

Какво е значението на вретище и пепел?

Отговор


В старозаветните времена вретището и пепелта са били използвани като символ на унижение, траур и/или покаяние. Някой, който е искал да покаже покаяното си сърце, често е обличал вретище, сядал е в пепел и е слагал пепел на главата си. Чувалът е бил груб материал, обикновено направен от черна козя козина, което го е правело доста неудобен за носене. Пепелта e означавала опустошение и разруха.

Когато някой умирал, обличането на вретище e показвало искрена скръб за загубата на този човек. Виждаме пример за това, когато Давид оплаква смъртта на Авенир, командира на Сауловата армия (2 Царе 3:31). Яков също демонстрира скръбта си, като облича вретище, когато смята, че синът му Йосиф е бил убит (Битие 37:34). В тези случаи на оплакване на мъртвите се споменава вретище, но не и пепел. Пепелта придружава вретището по време на национално бедствие или покаяние за грях. В Естир 4:1 например се описва как Мардохей разкъсва дрехите си, облича вретище и пепел и излиза в града, „плачейки силно и горчиво“. Това е реакцията на Мардохей на декларацията на цар Ксеркс, която дава на нечестивия Аман власт да унищожи евреите (вж. Естир 3:8-15). Мардохей не е единственият, който скърби. „И във всяка област, където стигна тази заповед и указът на царя, между юдеите настана голямо тъгуване, пост, плач и ридание; и мнозина лежаха с вретище, постлано под себе си, и пепел“ (Естир 4:3). Юдеите реагират на опустошителната новина относно техния род с вретище и пепел, показвайки силната си скръб и притеснение.

Вретището и пепелта също се използват като публичен знак за покаяние и смирение пред Бога. Когато Йона заявява на жителите на Ниневия, че Бог ще ги погуби заради тяхното нечестие, всички - от царя до най-низшия гражданин - откликват с покаяние, пост и вретище и пепел (Йона 3:5-7). Те дори обличат с вретище животните си (стих 8). Мотивите им бяха: „Кой знае дали Бог няма да се обърне и разкае, и се отвърне от лютия Си гняв, за да не погинем?“ (стих 9). Това е интересно, защото Библията никога не казва, че посланието на Йона включва споменаване на Божията милост; но милостта е това, което те получават. Ясно е, че обличането на ниневийците във вретище и пепел не е било безсмислена проява. Бог видя истинска промяна - смирена промяна на сърцето, представена от вретище и пепел - и това Го накара да „отстъпи“ и да не осъществи плана Си да ги унищожи (Йона 3:10). Други хора, за които Библията споменава, че са облечени във вретище, са цар Езекия (Исая 37:1), Елиаким (2 Царе 19:2), цар Ахав (1 Царе 21:27), старейшините на Йерусалим (Плач 2:10), Даниил (Даниил 9:3) и двамата свидетели в Откровение 11:3. Много просто, вретище и пепел се използвали като външен знак за вътрешното състояние на човека. Подобен символ е правил видима промяната в сърцето на човека и е показвал искреността на неговата скръб и/или покаяние. Не самият акт на обличане на вретище и пепел е подтикнал Бог да се намеси, а смирението, което това действие е демонстрирало (вж. 1 Царе 16:7). Божията прошка в отговор на истинското покаяние е отбелязана с думите на Давид: „Съблякъл си ми вретището и си ме препасал с веселие“ (Псалм 30:11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е значението на вретище и пепел?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries