settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява реката на живота?

Отговор


Точната фраза „река на живота" не се появява в Библията. Обаче, Откровение 22:1-2 наистина назовава „река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето". Апостол Йоан във видението си за Новия Ерусалим описва реката като течаща „всред улицата му".

Водата е обичайно символично представяне на вечния живот в Писанието. Исая посочва, че с веселие ще гребете вода от „изворите на спасението" (Исая 12:3). Старозаветният пророк Еремия укорява израилтяните, че са изоставили Бог, „извора на живите води", и са изсекли свои разпукани щерни, които не могат да държат вода (Еремия 2:13). Израилтяните са изоставили живия Бог, който единствен дава вечен живот, за да преследват лъжливи идоли, материалните блага и религии, основани на дела. Хората правят същото днес като отказват водата на живота, която само Христос осигурява, за изсушен и прашен живот на материализъм и самоугаждане.

Исус насърчил самарянката при кладенеца да поеме от Него водата на (вечен) живот, за да не ожаднее повече духовно (Йоан 4:13-14). Тези, които вярват в Него, продължава Той в Йоан 7:38, ще имат потоци от жива вода, течащи от тях. Водата е подходящ и лесно разбираем символ на живота. Точно както физическата вода е необходима да поддържа физическия живот на земята, живата вода от Спасителя е необходима да поддържа вечния живат с Него. Исус е както Хлябът на Живота (Йоан 6:35), така и изворът на живата вода, който поддържа Неговите хора вечно.

Реката с водата на живота в Откровение 22 е най-вероятно символично представяне на вечния живот, който Бог осигурява и може да бъде пита от всеки, който вярва в Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява реката на живота?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries