settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да знам със сигурност, че гневът ми е справедливо негодувание?

Отговор


Можем да знаем със сигурност, че нашият гняв или негодувание са праведни, когато са насочени към това, което ядосва самия Бог. Праведният гняв и възмущението са справедливо изразени, когато сме изправени пред греха. Добри примери биха били гняв към малтретиране на деца, порнография, расизъм, хомосексуална активност, аборт и други подобни.

Апостол Павел дава ясно предупреждение на онези, които гневят Бога: „А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие, идолопоклонство, магьосничество, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления, зависти, пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива неща, няма да наследят Божието царство.” (Галатяни 5:19–21). Исус изрази праведен гняв за греховете на хората (Марк 3:1–5; Матей 21:12–13; Лука 19:41–44). Но гневът Му беше насочен към греховно поведение и безпогрешната несправедливост.

Но също така сме научени да внимаваме в гнева си, за да не грешим. „ Гневете се, но без да съгрешавате; слънцето да не залезе в разгневяването ви; нито давайте място на дявола.“ (Ефесяни 4:26–27). Трябва да проверим отношението си, както и мотива си, преди да се ядосваме на другите. Павел ни дава някои разумни съвети относно подходящия подход: „Не си отмъщавайте, възлюбени, а дайте място на Божия гняв; защото е писано: „На Мене принадлежи отмъщението, Аз ще отплатя, казва Господ.“ Но: „Ако е гладен неприятелят ти, нахрани го;

ако е жаден – дай му да пие; защото това като правиш, ще натрупаш жар на главата му.“

21 Не се оставяй да те побеждава злото; а ти побеждавай злото чрез добро.“ (Римляни 12:19–21).

Яков също ни дава добри наставления, когато става дума за праведно негодувание: „Вие знаете това, възлюбени мои братя. Обаче нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи; защото човешкият гняв не върши Божията правда.” (Яков 1:19–20). Апостол Петър повтаря този съвет особено за онези времена, когато се сблъскваме с онези, които са враждебни към Бога и Божиите неща: „ Но даже ако пострадате за правдата, блажени сте; а „от тяхното заплашване не се бойте, нито се смущавайте“. А почитайте със сърцата си Христос като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте (но с кротост и страхопочитание) на всеки, който ви пита за вашата надежда. Имайте чиста съвест, така че във всичко, в което ви одумват, да се посрамят онези, които клеветят добрия ви живот в Христос. Защото е по-добре да страдате, като вършите добро, ако такава е Божията воля, а не като вършите зло.” (1 Петрово 3:14–17).

Вярващите също могат да насочат гнева си в конструктивни действия, като се включат в християнски организации, които се борят с влиянието на злото в обществото. Ключът е, че ако нашето възмущение води до вкарване на другите в любяща и възстановителна връзка с Бога, това е праведно негодувание.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да знам със сигурност, че гневът ми е справедливо негодувание?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries