settings icon
share icon
Въпрос

Правилно ли е понякога да се лъже?

Отговор


Библията никъде не ни дава пример, в който лъжата се счита за правилното нещо. Деветата заповед забранява лъжесвидетелстването (Изход 20:16). Притчи 6:16-19 изброява „лъжлив език“ и „лъжлив свидетел, който излива лъжи“ като две от седемте мерзости за Господа. Любовта „се радва с истината“ (1 Коринтяни 13:6). Други текстове, които говорят отрицателно за лъжата са: Псалм 119:29, 163; 120:2; Притчи 12:22; 13:5; Ефесяни 4:25; Колосяни 3:9; и Откровение 21:8. В Писанието има много примери за лъжци, от измамата на Яков в Битие 27 до преструвката на Анания и Сапфира в Деяния 5. Всеки път виждаме, че лъжата води до нещастие, загуба и присъда.

В Библията има поне два случая, когато лъжата води до благоприятен резултат. Например, лъжата, която еврейските акушерки използват и казват на фараона, изглежда води до благословията на Господ върху тях (Изход 1:15-21) и вероятно спасява живота на много еврейски бебета. Друг пример е лъжата на Раав за защита на израелските шпиони в Исус Навин 2:5. Важно е да се отбележи обаче, че Бог никога не одобрява тези лъжи. Въпреки „положителния“ резултат от тези лъжи, Библията никъде не възхвалява самите лъжи. Библията никъде не казва, че има случаи, когато лъжата може да бъде правилното нещо. В същото време Библията не декларира, че няма възможен случай, в който лъжата е приемлива опция.

Тогава въпросът остава : има ли моменти, когато лъжата е правилното нещо? Най-честата илюстрация на тази дилема идва от живота на Кори тен Бум в окупираната от нацистите Холандия. По същество историята е следната: Кори тен Бум крие евреи в дома си, за да ги защити от нацистите. Нацистки войници идват в дома й и я питат дали знае къде се крият евреи. Какво да прави тя? Трябва ли да каже истината и да позволи на нацистите да заловят евреите, които тя се опитваше да защити? Или трябва да излъже и да отрече, че знае нещо за тях?

В случай като този, когато лъжата може да е единственият възможен начин за предотвратяване на ужасно зло, може би лъжата би била приемливо нещо. Такъв случай би бил донякъде подобен на лъжите на еврейските акушерки и Раав. В един зъл свят и в отчаяна ситуация може да е правилно да се извърши по-малко зло, лъжа, за да се предотврати много по-голямо зло. Трябва обаче да се отбележи, че подобни случаи са изключително редки. Много вероятно е огромното мнозинство от хората в човешката история никога да не са се сблъсквали със ситуация, в която лъжата е правилното нещо.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Правилно ли е понякога да се лъже?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries