settings icon
share icon
Въпрос

Кога е правилното време да сключим брак?

Отговор


Правилното време за брак е различно за всеки човек и уникално за всяка ситуация. Нивата на зрялост и житейският опит са променливи фактори; някои хора са готови за брак на 18 години, а други никога не са готови за такава стъпка. От това, че разводите нараснаха над 50 процента в САЩ, е очевидно, че голяма част от нашето общество не гледа на брака като на вечно посвещение. Обаче това е възгледът на света, който обикновено противоречи на Божия (1 Коринтяни 3:18).

Силната основа е задължителна за един успешен брак и трябва да бъде положена преди някой да започне да ходи на срещи или да ухажва потенциален другар за живота си. Нашият християнски живот трябва да означава много повече от ходенето на църква в неделя и участване в група за изучаване на Библията. Трябва да имаме лични отношения с Бог, което се получава само чрез уповаване и покорство на Исус Христос. Трябва да се образоваме за брака, като търсим Божия възглед за него, преди да се впуснем във връзка. Още преди да сключим брак трябва да знаем какво казва Библията за любовта, посвещението, сексуалните отношения, ролята на съпруга и на съпругата, и Божиите очаквания от нас. Също е важно да имаме поне едно християнско семейство като ролеви модел. По-възрастната двойка може да отговори на въпроси какво става в успешния брак, как да създадем интимност (отвъд физическата), как вярата е безценна и пр.

Двама души, които смятат да сключат брак, също трябва да се уверят, че се познават един друг. Те трябва да знаят възгледите на другия за брака, финансите, сватовете, отглеждането на деца, дисциплината, задълженията на съпруга и на съпругата, дали само единият или и двамата ще работят извън дома и нивото на духовната зрялост на другия човек. Много хора се женят, като приемат на доверие твърдението на другия, че е християнин, за да разберат по-късно, че това е било само на думи. Всяка двойка, която обмисля сключване на брак, трябва да отиде при християнски брачен съветник или пастор. Всъщност много пастори няма да проведат брачна церемония, освен ако не са се срещнали няколко пъти с двойката на консултации.

Бракът не е само посвещение към човек, но завет с Бога. Това е обещанието да останеш с другия човек през останалата част от своя живот, без значение дали той е богат, беден, здрав, болен, с наднормено тегло, с ниско тегло, или скучен. Християнският брак трябва да издържи на всяко обстоятелство, включително борби, гняв, разорение, катастрофа, депресия, огорчение, пристрастяване и самота. Никога не трябва да влизате в брак с идеята, че имате възможност за развод – дори и като крайна стъпка. Библията ни казва, че всичко е възможно чрез Бога (Лука 18:27) и това със сигурност включва и брака. Ако в началото двама души решат да останат верни и да поставят Бог на първо място, разводът няма да бъде неизбежното решение на една нещастна ситуация.

Важно е да помним, че Бог иска да ни даде желанията на сърцето ни, но това е възможно единствено ако нашите желания отговарят на Неговите. Хората често се женят, защото „просто им харесва.” В ранните етапи на ухажването и дори на брака, виждате другия човек да идва и ви обхващат тръпки. Романтиката е в своя връх и знаете какво означава да си „влюбен”. Много очакват, че това чувство ще остане завинаги. Действителността е, че то не остава. Резултатът може да бъде разочарование и дори развод, когато тези чувства спаднат, но хората с успешни бракове знаят, че вълнението заради близостта до другия човек не е нужно да спира. Вместо това тръпките отстъпват пред по-дълбока любов, по-силна вярност, по-здрава основа и неразрушима сигурност.

Библията ясно казва, че любовта не разчита на чувства. Това се вижда, когато ни се казва да обичаме своите врагове (Лука 6:35). Истинската любов е възможна само, когато позволим на Святия Дух да работи чрез нас, да култивира плода на нашето спасение (Галатяни 5:22-23). Това е ежедневното решение да умираме за себе си и за своето себелюбие и да оставим Бог да свети чрез нас. В 1 Коринтяни 13:4-7 Павел ни казва как да обичаме другите: „Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.” Правилното време да се оженим настъпва тогава, когато сме готови да обичаме другия човек по начина, описан в 1 Коринтяни 13:4-7.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кога е правилното време да сключим брак?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries