settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е смисъла да има награди в рая?

Отговор


Библията споменава наградите в небето многократно (Матей 5:12; Лука 6:23, 35; 1 Коринтяни 3:14; 9:18). Но защо са необходими награди? Няма ли да е достатъчно да си на небето с Бог? Преживяването да бъдеш с Него, в Неговата слава и радостите на небето ще бъде толкова прекрасно, че е трудно да се разбере защо ще са необходими допълнителни награди. Освен това, тъй като нашата вяра почива в Христовата праведност вместо в нашата (Римляни 3:21–26), изглежда странно, че нашите дела заслужават награда.

Бог ще раздава награди в небето по време на Съда на Христос, въз основа на нашата вярност в служението към Него (2 Коринтяни 5:10). Наградите ще покажат реалността на нашето осиновяване (Галатяни 4:7) и Божията справедливост (Евреи 6:10). Бог ще дава награди на небето за да изпълни закона за сеенето и жъненето (Галатяни 6:7–9) и да изпълни обещанието Си, че нашият труд в Господа не е напразен (1 Коринтяни 15:58).

Една от причините за наградите в небето е фактът, че Исус споделя наградата Си с нас. Павел каза: „Съразпънах се с Христос и сега вече не аз живея, а Христос живее в мен; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.” (Галатяни 2:20). Животът ни е „скрит“ с Христос, който е седнал отдясно на Бога (Колосяни 3:1–4). Ние умираме с Него и живеем с Него и участваме в Неговата радост (Римляни 6:8; Матей 25:21). В небесното царство ще живеем с Него (Йоан 14:1–3). Нашият живот е неразривно свързан с живота на Христос. Наградата, която Той получава е споделена с всички нас: „И ако сме деца, тогава сме и наследници – наследници на Бога и сънаследници с Христос; и ако страдаме с Него, да се и прославим заедно с Него.” (Римляни 8:17).

Нашата награда в небето зависи от добротата и силата на Бог. Чрез Христовото възкресение ние придобиваме наследство на небето; на земята нашата вяра е изпитана и води до хвала, слава и чест, когато Христос се разкрие (1 Петър 1:3–9). Това, което правим в този живот има вечна стойност (тоест отива с нас на небето) само ако е изградено върху основата, която е Христос (1 Коринтяни 3:11–15).

Наградите, които печелим на небето, не са като наградите, които печелим тук, на земята. Склонни сме да мислим в материални термини — имения, бижута и т.н. Но тези неща са само имитация на истинските награди, които ще спечелим на небето. Дете, което спечели състезание, цени трофея, който получава, не заради самия трофей, а заради това, което означава този трофей. По същия начин всички награди и чест, които спечелим на небето, ще бъдат ценни за нас, защото носят тежестта и смисъла на връзката ни с Бог – и защото ни напомнят за това, което Той направи чрез нас на земята.

По този начин наградата в небето прославя Бога и ни осигурява радост, мир и удивление, когато разглеждаме Божието дело в нас и чрез нас. Колкото по-близо сме били до Бога през този живот, колкото по-съсредоточени върху Него и осъзнати за Него, колкото по-зависими от Него, колкото по-търсещи за Неговата милост, толкова повече ще има за празнуване в рая. Ние сме като герои в една история, които страдат от съмнения, загуба и страх, чудейки се дали някога наистина ще постигнем желанието на сърцето си. Когато настъпи щастливият край и желанието се изпълни, идва пълнота. Историята не би била завършена без тази пълнота. Наградата в небето са завършека на нашата земна история и тази награда ще бъде пълнота от радост. (Псалм 16:11).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е смисъла да има награди в рая?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries