settings icon
share icon
Въпрос

Може ли наистина да се каже, че завръщането на Христос предстои?

Отговор


Думата "предстоящ" означава „вероятно да се случи всеки момент. " Когато говорим за наближаването на Христовото завръщане, имаме предвид, че Той може да се върне всеки момент. В библейските пророчества няма нищо повече, което трябва да се случи, преди Исус да дойде отново, за да грабне църквата. Скоростта на завръщането на Христос обикновено се преподава сред евангелистите, с известно несъгласие според възгледа на диспенсационализма и съответните мнения относно грабването грабването — преди, в средата или след Голямата скръб.

Исус говори за Своето завръщане многократно по време на Неговото служение, което естествено предизвика въпроси от учениците Му. Един от въпросите им беше: "Кажи ни, кога ще бъде това?" (Марк 13: 4). Исус отговори: „А за онзи ден или час никой не знае – нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец.Внимавайте, бдете и се молете; защото не знаете кога ще настане времето."(стихове 32–33). Важно е да се помни при всяка есхатологична дискусия, че Бог не възнамерява да разберем напълно времето на Неговите планове.

Библията обаче казва, че завръщането на Исус е близо и трябва да го чакаме с нетърпение (Римляни 8: 19–25; 1 Коринтяни 1: 7; Филипяни 3:20; Юда 21). Яков ни насърчава да „Останете и вие търпеливи и укрепете сърцата си; защото Господнето пришествие наближи. " (Яков 5: 8). Откровение 1: 3 и 22:10 също казват, че „времето е близо".

Исус учи учениците Си да са нащрек за завръщането Му. „Бъдете и вие готови; защото в час, когато не мислите за Него, Човешкият Син ще дойде. " (Лука 12:40). Заповедта „да бъдеш готов" предполага неизбежност. В целия Нов Завет се казва, че църквата трябва да е готова (Матей 24:42, 44; 1 Солуняни 5: 6). Ако учениците през ранната църква е трябвало да очакват идването на Господ по всяко време, колко повече ние трябва да чакаме с голяма готовност?

Нашето спасение е „които с Божията сила сте пазени чрез вяра за спасение, готово да се открие в последното време. " (1 Петър 1: 5). Исус може да се върне всеки момент и това събитие ще задейства поредицата от събития, описани подробно в Откровение 6-18. Подобно на петте мъдри девици в притчата на Исус (Матей 25: 1–13), ние трябва да сме готови. „И така, бдете; защото не знаете нито деня, нито часа, в който Човешкият Син ще дойде. " (Матей 25:13).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли наистина да се каже, че завръщането на Христос предстои?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries