settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява първото възкресение? Какво представлява второто възкресение?

Отговор


Данаил 12:2 обобщава двете много различни съдби, които очакват човечеството: „И множеството от спящите в пръстта на земята ще се събудят, едни за вечен живот, а едни за срам и вечно презрение." Всеки ще бъде възкресен от мъртвите, но не всеки ще сподели същата съдба. Новият Завет разкрива допълнителни подробности от отделните възкресения за праведните и неправедните.

Откровение 20:4-6 споменава „първо възкресение" и определя включените като „блажени и святи". Втората смърт (огненото езеро, Откровение 20:14) няма власт над тези хора. Следователно първото възкресение е възкресението на всички вярващи. То съответства на учението на Исус за „възкресението на праведните" (Лука 14:14) и „възкресението за живот" (Йоан 5:29).

Първото възкресение се случва на различни етапи. Самият Исус Христос („първият плод", 1 Коринтяни 15:20) постлал пътя за възкресението на всички, които вярват в Него. Имало възкресение на светиите на Ерусалим (Матей 27:52-53), които трябва да бъдат вкллючени в нашето разглеждане на първото възкресение. Все още предстоящи са възкресението на „мъртвите в Христос" при завръщането на Господ (1 Солунци 4:16) и възкресението на мъчениците в кря на Скръбта (Откровение 20:4).

Откровение 20:12-13 определя тези, които са включени във второто възкресение, като грешниците, съдени от Бог при съда на големия бял трон преди да бъдат хвърлени в огненото езеро. Следователно второто възкресение е възкресението на всички невярващи; второто възкресение е свързано с втората смърт. То съответства на учението на Исус за „възкресението за осъждане" (Йоан 5:29).

Събитието, което разделя първото и второто възкресение изглежда е хилядолетното царство. Последните от праведните са възкресени да царуват „с Христос хиляда години" (Откровение 20:4), но „другите мъртви [тоест грешниците] не оживяха докато не се свършиха хилядата години" (Откровение 20:5).

Какво голямо ликуване ще посрещне първото възкресение! Каква голяма мъка при второто! Каква отговорност имаме да споделяме Благовестието! „Други спасявайте, като ги изтръгвате из огъня (Юда 23).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява първото възкресение? Какво представлява второто възкресение?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries