settings icon
share icon
Въпрос

Как нашето възкресено тяло ще се различава от нашето сегашно тяло?

Отговор


В първото си послание до църквата в Коринт ап. Павел обсъжда големите разлики между нашите земни тела и нашите възкресени тела (вж. 1 Коринтяни 15:35-57). Като сравнява нашите земни тела с нашите прекрасни небесни (възкръснали) тела, Павел казва: „Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление; сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила; сее се одушевено тяло, възкръсва духовно тяло.” (1 Коринтяни 15:42-44). Накратко, нашите възкресени тела са духовни, нетленни и издигнати в слава и сила.

Чрез първия Адам ние получихме нашите естествени тела, напълно пригодени за околната среда на земята. В резултат на грехопадението, обаче, те станаха нетрайни. Поради непокорството спрямо Бога, човечеството стана смъртно. Всички ние вече сме подложени на стареене, влошаване на здравето и неизбежна смърт. От пръстта дойдохме и в пръстта ще се върнем (Битие 3:19; Еклисиаст 3:20). Нашите възкресени тела, от друга страна, ще бъдат „възкресени нетленни“. Те никога няма да преживяват болест, стареене, влошаване или смърт. „А когато това, тленното, се облече в нетление и това, смъртното, се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне писаното слово: „Погълната бе смъртта победоносно“.“ (1 Коринтяни 15:54).

В резултат на грехопадението ние сме посяти в „безчестие“ (1 Кор. 15:43). Първоначално бяхме направени съвършени и по образа на Бога (Битие 1:27), но грехът донесе безчестие. И все пак вярващите имат обещанието, че нашите несъвършени и обезчестени тела един ден ще бъдат издигнати в слава. Освободени от ограниченията, наложени от греха, нашите възкресени тела ще бъдат святи и напълно пригодени да служат и възхваляват нашия Създател през цялата вечност.

Настоящите ни тела също се характеризират със слабост и неспособност. Нашите земни „храмове“ са безспорно крехки и податливи на множеството болести, които опустошават човечеството. Ние също сме отслабени от греха и изкушенията. Един ден обаче телата ни ще бъдат издигнати в сила и слава и вече няма да сме подвластни на недостатъците и слабостта, които преобладават в живота днес.

И накрая, възкресеното тяло ще бъде духовно тяло. Нашите естествени тела са подходящи за живот в този свят, но това е единствената среда, в която можем да живеем. „Плът и кръв не могат да наследят Божието царство“ (1 Коринтяни 15:50). След възкресението ще имаме „духовно тяло“, напълно подходящо за живот на небето. Това не означава, че ще бъдем само духове – духовете нямат тела – но че нашите възкресени тела няма да се нуждаят от физическа прехрана или да зависят от естествени средства за поддържане на живота.

Получаваме известна представа за това как ще изглеждат телата ни след възкресение, когато си припомним явяванията на Исус след възкресението. Той все още е имал видими рани и Неговите ученици са могли да Го докосват физически, но Той е бил в състояние да пътува без усилие и да се появява и изчезва по желание. Можел е да преминава през стени и врати, но също така да яде и пие, да седи и да говори. Писанието ни съобщава, че нашето „унизено тела“ ще бъдат точно „като Неговото славно тяло“ (Филипяни 3:21). Всъщност физическите ограничения, наложени от греха, които възпрепятстват способността ни да Му служим напълно на земята, ще изчезнат завинаги, и така ще бъдем свободни да хвалим Бога, да Му служим и да Го прославяме за вечността.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как нашето възкресено тяло ще се различава от нашето сегашно тяло?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries