settings icon
share icon
Въпрос

Bulgarian-Как мога да възстановя душата си?

Отговор


Единственият библейски пасаж, който съдържа тази фраза, е Псалм 23: 3: „Освежава душата ми; води ме през прави пътеки заради името Си. “ Това е в контекста на Пастира, който води овцете Си на „зелени пасища“, „тихи води“ и „пътеки на правда. " Като християни, ние сме овцете на Божието пасище (Псалм 100: 3) и само Той може да възстанови душите ни. Възстановяването означава "да се поправи, обнови или да се върне в предишно състояние." Душата е най-дълбоката част от нас, нашият дух и най-съкровеното същество. Тъй като Бог е този, който ни е създал, само Той може да ни възстанови, защото само Той знае от какво наистина се нуждаем, за да възстановим душите си.

Бог ни е дал отговорите за възстановяването на душите ни в Библията - Божието Слово (2 Тимотей 3: 16-17) и има отговорите и мъдростта да се справи с всичко, с което някога ще се сблъскаме. Може да ни направи мъдри за спасение (2 Тимотей 3:15), да ни насърчи, когато сме слабоуми (2 Коринтяни 1: 3), и да ни бъде пътеводител за живот в мир и удовлетворение (Псалм 119: 97- 105). Въпреки че има всякакви книги, написани от хора, предлагащи светска мъдрост, само Божието Слово наистина е в състояние да възстанови душата и да предложи надежда по време на бедствие.

Разбира се, възстановяването на душата е възможно само за онези, чиито души са били изкупени чрез вяра в Христос. Исус обеща почивка на всички, които ще дойдат при Него (Матей 11: 28-30), така че е важно да сме сигурни в нашето спасение и връзката ни с Бог. Само тези, които наистина са родени отново в Христос, могат да изпитат мира и радостта, които Бог е обещал в Своето Слово.

За щастие Бог снабдява, когато сме изправени пред обезсърчение, изпитания и изкушения. Той е предоставил три основни източника на насърчение и сила. Първо, Той ни е дал Словото Си, за да ни води, насърчава и подхранва духовно. Трябва да отделим време за четенето му, да го слушаме проповядвано (Римляни 10:17) и най-вече да му се подчиняваме (Псалм 119: 2; Притчи 3: 1-2; Яков 1:25). Второ, Бог също ни е дал привилегията и силата на молитвата (Матей 7: 7-11; Марк 11: 24-25; Йоан 15: 7; Евреи 4:16; 1 Йоан 5:14). Трябва да отнесем проблемите си, обезсърчението и умората си на Бог в молитва, знаейки, че Той ни обича и се грижи за нас (1 Петър 5: 6-7). Трето, Той ни е дал други християни, които да ни насърчават и подкрепят (Еклисиаст 4: 9-19; Ефесяни 4:29; Евреи 3:13). Важно е да бъдете част от здрава, добре балансирана църква и редовно да се покланяте и да общувате с други вярващи (Евреи 10: 23-25). Християните, преминали през подобни борби, могат да бъдат чудесен източник на насърчение и помощ, докато преживяваме тъмни времена (2 Коринтяни 1: 3-4).

Обезсърчението по време на проблеми и скръб не е необичайно. В Библията виждаме примери за благочестиви мъже и жени, които са се сблъсквали с подобни ситуации. Тези примери могат да ни насърчат днес, защото същият Бог, който им беше верен тогава, ще бъде верен и на нас днес. Полезно е да започнем с четене на псалмите, защото цар Дейвид е написал много от тях през тъмните времена от живота си и те могат да ни помогнат, когато сме депресирани, уморени и обезсърчени. Тъй като Давид беше преживял радостта на душа, възстановена от Бог, той можеше да напише красивите думи на 23-ия псалм: „Той освежава душата ми“.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Bulgarian-Как мога да възстановя душата си?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries