settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за повторния брак след смъртта на някой от съпрузите?

Отговор


Дали човек отговаря на условията за повторен брак след като е овдовял? Библията не само, че не говори срещу повторния брак, когато някой от съпрузите почине, но в някои случаи дори го окуражава (1 Коринтяни 7:8-9; 1 Тимотей 5:14). Еврейската култура в библейски времена също е окуражавала това поради различни причини. В повечето случаи Библията разглежда въпроса за вдовиците, а не за вдовците. Въпреки това, няма нищо в контекста на който и да е от тези пасажи, което да ни кара да вярваме, че стандартът е специфичен за пола.

Основно адресирането към вдовиците вероятно е било поради три причини. Първата е била, че мъжете обикновено са работили извън дома, като понякога са вършили опасна работа. Мъжете в библейски времена, както и сега, са имали средно по-кратък живот от жените си. Следователно вдовиците са много по-често срещани от вдовците.

Втората причина е била фактът, че жените рядко са имали средства да издържат себе си и децата си в библейски времена. Повторният брак е основният начин, по който една вдовица би си възвърнала защитата и осигуряването на нуждите на себе си и децата си. След като Христос установява Църквата, Църквата става отговорна за грижите за вдовиците при определени обстоятелства (1 Тимотей 5:3-10).

Третата причина била, че продължаването на фамилната линия и името на съпруга било проблем в еврейската култура. В резултат на това, ако съпруг умре, без да остави деца, които да продължат името му, брат му е насърчаван да се ожени за вдовицата и да й осигури деца. Други мъже в семейството също са имали избор, но е имало правилен ред, в който всеки мъж имал възможност да изпълни или прехвърли тази отговорност (виж книгата Рут за пример за това). Дори сред свещениците (които трябвало да следват по-висок стандарт), повторният брак след смъртта на съпруга е бил разрешен. В случая на свещениците било при условие, че те се женят само за вдовицата на друг свещеник (Езекил 44:22). И така, въз основа на всички библейски инструкции по темата, повторният брак след смъртта на съпруга или съпругата е разрешен от Бог.

Римляни 7:2-3 ни казва, ,,Омъжената жена е свързана чрез закона с мъжа, докато той е жив; ако пък мъжът умре, тя се освобождава от закона, който я свързва с мъжа. 3атова, ако при жив мъж тя заживее с друг, ще бъде прелюбодейка; ако пък мъжът ѝ умре, тя е свободна от закона и няма да бъде прелюбодейка, когато се омъжи за друг.‘‘ Дори при развода, който се среща в 50% от браковете днес, повечето брачни обети все още съдържат фразата „докато смъртта ни раздели“. Тази фраза може да не е конкретно от Библията, но принципът е библейски.

Когато мъж и жена се женят, Бог ги обединява като една плът (Битие 2:24; Матей 19:5-6). Единственото нещо, което може да разруши брачната връзка, в Божиите очи, е смъртта. Ако съпругът/съпругата на дадено лице умре, вдовицата/вдовецът е абсолютно свободен да се омъжи повторно. Апостол Павел позволява на вдовиците да се омъжват повторно в 1 Коринтяни 7:8-9 и насърчава по-младите вдовици да се омъжват повторно в 1 Тимотей 5:14. Повторният брак след смъртта на съпруга е абсолютно разрешен от Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за повторния брак след смъртта на някой от съпрузите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries