settings icon
share icon
Въпрос

Какво е религиозен плурализъм?

Отговор


Религиозният плурализъм обикновено се отнася до вярата в два или повече религиозни светогледа като еднакво валидни или приемливи. Като се явява повече от обикновена толерантност, религиозният плурализъм приема множество пътища към Бог или богове като възможност и обикновено се противопоставя на „ексклузивизма“, т.е. идеята, че има само една истинска религия или начин за познаване на Бог.

Докато религиозният плурализъм съществува поне от седемнадесети век, концепцията става по-популярна от втората половина на двадесети век в Западна Европа и Северна Америка. По-специално, идеята за религиозен екуменизъм (това, религиите да работят заедно като една) и наскоро популяризираното междурелигиозно движение водят до повишеното приемане на религиозния плурализъм в съвременната култура.

Плурализмът е повече от споделяне на дадени ценности или съгласие относно някакви социални проблеми. И будистите и християните се съгласяват, че помагането на бедните е важно, но такова ограничено съгласие не е плурализъм. Плурализмът е свързан с приемането на конкуриращите се твърдения за истина и различни вярвания по отношение на Бог и спасението.

В допълнение, две или повече религии могат да споделят някои доктринални вярвания, но остават фундаментално различни като системи от вярвания. Например мюсюлманите и християните са съгласни, че има само един Бог, но и двете религии определят Бог по различен начин и поддържат много други непримирими вярвания.

Какво ни учи Библията за религиозният плурализъм? Първо, Библията признава, че има само един Бог (Второзаконие 6:5). Следователно, религиозният плурализъм е несъвместим с библейското учение, защото плурализмът приема множество възгледи за Бог или дори множество богове.

Второ, Библията учи на изключителност, т.е. че има само един начин да познаем Бог – чрез Исус Христос. В Йоан 14:6 се отбелязва, че Исус е пътят, истината и живота и че никой не дохожда при Отца, освен чрез Него. Апостолите учат на същото послание в Деяния 4:12: ''И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.''

Трето, Библията често осъжда други религии, които призовават към следване на богове, които всъщност не са богове. Например, Исус Навиев 23:16 казва, ''когато престъпите завета на Господа вашия Бог, който Той ви заповяда, и отидете и служите на други богове та им се кланяте; тогава гневът на Господа ще пламне против вас...''.

Религиозната свобода гарантира, че множество религии могат да се покланят мирно и християните оценяват такава свобода, тъй като товас позволява открито поклонение на Бога. В контраст на това, религиозният плурализъм учи, че множество религии са истинни или еднакво валидни, нещо, което Библията ясно опровергава. Ние насърчаваме религиозната свобода, но в същото време предаваме учението на Библията ''един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус'' (1 Тимотей 2:5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е религиозен плурализъм?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries