settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за прераждането?

Отговор


Идеята за прераждането е напълно без основание в Библията, която ясно ни казва, че умираме веднъж и после се изправяме пред съд (Евреи 9:27). Библията никога не споменава, че хората имат втори шанс като различни хора или животни. Исус казал на разбойника на кръста: „Днес ще бъдеш с Мене в рая" (Лука 23:43), а не „Ти ще имаш друг шанс да живееш живот на земята." Матей 25:46 изрично ни казва, че вярващите отиват на вечен живот докато невярващите отиват на вечно наказание. Прераждането е било популярно вярване в продължение на хиляди години, но никога не е било приемано от християните или последователите на юдаизма, защото то противоречи на Писанието.

Единственият пасаж, който някои посочват като доказателство за прераждане, е Матей 17:10-12, който свързва йоан Кръстител и Илия. Обаче, пасажът не казва, че Йоан Кръстител е прероденият Илия, а че той щеше да изпълни пророчеството на идването на Илия, ако хората бяха повярвали на неговите думи и с това повярвали в Исус като Месията (Матей 17:12). Хората изрично попитали Йоан Кръстител дали той е Илия, а той казал: „Не съм" (Йоан 1:21).

Вярата в прераждането е древно явление и е централна догма в множеството индийски религиозни традиции като индуизъм, сикхизъм и джайнизъм. Много съвременни езичници също вярват в прераждането както вярват някои нюейдж движения заедно с последователите на спиритизма. За християнина, обаче, не може да има съмнение: прераждането е небиблейско и трябва да бъде отхвърлено като лъжливо.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за прераждането?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries