settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява обновлението според Библията?

Отговор


Друга дума за обновление е новорождение, свързана с библейската фраза „новородени". Нашето новорождение се отличава от първото ни раждане, когато бяхме заченати физически и наследихме нашата греховна природа. Новото раждане е духовно, свято и небесно раждане, което води до това, че сме живи духовно. Човекът в естественото си състояние е „мъртъв в греховете си", докато не бъде „съживен" (обновен) от Христос. Това се случва, когато той повярва в Христос (Ефесяни 2: 1).

Обновлението е радикална промяна. Точно както физическото ни раждане доведе до нов човек, който влезе в земното царство, така и нашето духовно раждане води до нов човек, който влиза в небесното царство (Ефесяни 2: 6). След обновлението започваме да виждаме и чуваме и търсим духовните неща; започваме да живеем живот на вяра и святост. Сега Христос е влязъл в сърцата; сега ние сме участници на божествената природа, създадени сме като нови създания (2 Коринтяни 5:17). Бог, а не човек е източникът на тази трансформация (Ефесяни 2: 1, 8). Божията голяма любов и безплатен дар, Неговата богата благодат и изобилна милост са причината за новораждането. Могъщата сила на Бог — силата, която възкреси Христос от мъртвите — се проявява при новораждането и обръщането на грешниците (Ефесяни 1: 19–20).

Необходимо е обновление. Грешната човешка плът не може да устои в присъствието на Бога. В разговора си с Никодим, Исус каза два пъти, че човек трябва да се роди отново, за да види Божието царство (Йоан 3: 3, 7). Обновлението е задължително, тъй като „плътта ражда плът, но Духът ражда дух" (Йоан 3: 6). Физическото раждане е за земята; духовното новораждане е за небето. Вижте Ефесяни 2: 1; 1 Петър 1:23; Йоан 1:13; 1 Йоан 3: 9; 4: 7; 5: 1, 4, 18.

Обновлението е част от това, което Бог прави за нас в момента на спасението, заедно с запечатването (Ефесяни 1:14), осиновяването (Галатяни 4: 5), помирението (2 Коринтяни 5: 18-20) и др. Обновлението е това, че Бог прави човека духовно жив в резултат на вярата в Исус Христос. Преди спасението не сме били Божии чеда (Йоан 1: 12-13); по-скоро бяхме деца на гнева (Ефесяни 2: 3; Римляни 5: 18-20). Преди спасението бяхме дегенерати; след спасението ние се възраждаме. Резултатът от обновлението е мир с Бог (Римляни 5: 1), нов живот (Тит 3: 5; 2 Коринтяни 5:17) и вечно синовство (Йоан 1: 12-13; Галатяни 3:26). Обновлението започва процеса на освещаване, в който ние ставаме хората, които Бог иска (Римляни 8: 28-30).

Единственото средство за обновление е вяра в завършеното дело на Христос на кръста. Никакви добри дела или спазване на Закона не могат да обновят сърцето. „ Защото нито едно създание няма да се оправдае пред Него чрез дела, изисквани от закона" (Римляни 3:20). Само Христос предлага лек за пълната поквара на човешкото сърце. Не се нуждаем от обновяване или реформация или реорганизация; имаме нужда от новораждане.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява обновлението според Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries