settings icon
share icon
Въпрос

Какво е значението на християнското изкупление?

Отговор


Всеки има нужда от изкупление. Нашето естествено състояние се характеризира от вина: „Всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога” (Римляни 3:23). Христовото изкупление ни освободи от вината, „а с Неговата благост се оправдават даром чрез изкуплението, което е в Христа Исуса” (Римляни 3:24).

Ползите от изкуплението включват вечен живот (Откровение 5:9-10), опрощаване на греховете (Ефесяни 1:7), праведност (Римляни 5:17), свобода от проклятието на закона (Галатяни 3:13), приемане в Божието семейство (Галатяни 4:5), избавление от робството на греха (Тит 2:14; 1 Петрово 1:14-18), мир с Бога (Колосяни 1:18-20), и обитаването на Святия Дух (1 Коринтяни 6:19-20). Затова да си изкупен означава да бъдеш простен, свят, оправдан, свободен, приет и помирен. Виж също Псалм 130:7-8; Лука 2:38; и Деяния 20:28.

Думата „изкупвам” означава „да изкупувам”. Терминът се използва точно по отношение на закупуването на свобода за един роб. Приложението на този термин към смъртта на Христос на кръста е наистина показателно. Ако ние сме „изкупени”, тогава нашето първоначално състояние е било робство. Бог е закупил нашата свобода, и вече не сме в плен на греха или на Старозаветния закон. Тази метафорична употреба на „изкупление” е учението на Галатяни 3:13 и 4:5.

С християнската концепция за изкупление е свързана думата откуп. Исус плати цената за нашето освобождаване от греха и неговите последствия (Матей 20:28; 1 Тимотей 2:6). Неговата смърт беше в замяна на нашия живот. Всъщност, Писанието твърде ясно казва, че изкуплението е възможно само „чрез Неговата кръв”, т.е. чрез Неговата смърт (Колосяни 1:14).

Улиците на небето ще бъдат изпълнени с бивши пленници, които без да имат никаква своя лична заслуга, са се намерили изкупени, простени и свободни. Робите на греха са станали светии. Не е чудно, че ще пеем нова песен – песен на прослава за Изкупителя, който беше заклан (Откровение 5:9). Ние бяхме роби на греха, осъдени на вечно отделяне от Бог. Исус плати цената, за да ни освободи, което доведе до нашата свобода от робството на греха и нашето избавяне от вечните последствия на този грях.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е значението на християнското изкупление?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries