settings icon
share icon
Въпрос

Какво е християнско помирение? Защо трябва да се помирим с Бога?

Отговор


Представете си двама приятели, които са се били или са спорили. Добрите отношения, на които преди да се радвали, са обтегнати до степента на скъсване. Те престават да говорят един на друг; общуването става твърде неприятно. Те постепенно стават чужди един на друг. Това отчуждение може да бъде поправено само чрез помирение. Да се помириш означава да възстановиш приятелство или хармония. Когато стари приятели разрешават различията помежду си и възстановяват своите отношения, тогава става помирение. Второ Коринтяни 5:18-19 обявава: „А всичко е от Бога, Който ни примири със Себе Си чрез Исус Христос и даде на нас да служим за примирение; т. е. че Бог в Христос примири света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им, и повери на нас посланието на примирението.”

Библията казва, че Христос ни е помирил с Бога (Римляни 5:10; 2 Коринтяни 5:18; Колосяни 1:20-21). Фактът, че се нуждаем от помирение означава, че нашите отношения с Бог са разрушени. Тъй като Бог е свят, ние сме тези, в които е вината. Нашият грях ни отчужди от Него. Римляни 5:10 казва, че ние сме били врагове на Бога: „Защото ако бяхме примирени с Бога чрез смъртта на Неговия Син, когато бяхме неприятели, колко повече сега, като сме примирени, ще се избавим чрез Неговия живот!”

Когато Христос умря на кръста, Той удовлетвори Божията присъда и направи възможно Божиите неприятели, т.е. ние, да намерим мир с Него. Нашето „помирение” с Бога” включва проявлението на Неговата благодат и опрощаването на нашия грях. Резултатът на Христовата жертва е, че нашите отношения се променят от вражда към приятелство. „Вече не ви наричам слуги… Но ви наричам приятели” (Йоан 15:15). Християнското помирение е славна истина! Ние сме били врагове на Бог, но сега сме Негови приятели. Били сме в състояние на осъдени заради нашите грехове, а сега сме простени. Били сме във война с Бога, но сега имаме мир, който никой ум не може да схване (Филипяни 4:7).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е християнско помирение? Защо трябва да се помирим с Бога?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries