settings icon
share icon
Въпрос

Кой е бил реалният исторически Исус?

Отговор


Несъмнено един от най-често задаваните въпроси е „Кой е бил Исус?“ Без съмнение името на Исус е несравнимо най-признатото в целия свят. Цяла една трета от световното население – около 2,5 милиарда хора наричат себе си християни. Ислямът, който съставлява около 1,5 милиарда хора, действително признава Исус за втория най-велик пророк след Мохамед. От оставащите 3,2 милиарда хора (грубо половината население) повечето или са чували името на Исус, или знаят за Него.

Ако някой се опита да състави обобщение на живота на Исус от Неговото рождение до Неговата смърт, то ще бъде до известна степен разпиляно. Той е роден от еврейски родители във Витлеем докато областта е била под римско владичество. Родителите Му се преместили на север в Назарет, където Той отраснал; затова Той бил широко известен като „Исус от Назарет“. Баща Му бил дърводелец, така че Исус вероятно е научил този занаят в ранните Си години. На около тридесетгодишна възраст Той започнал публично служение. Той избрал дузина мъже със съмнителна репутация за Свои ученици и започнал от Капернаум, голямо рибарско селище и търговски център на брега на Галилейското езеро. Оттам Той пътувал и проповядвал из областта на Галилея като често минавал при съседните езичници и самаряни и междувременно понякога се отбивал в Ерусалим.

Необичайните поучения и начин на проповядване на Исус озадачавали и обезпокоили мнозина. Неговото революционно послание, удвоено с поразяващи чудеса и изцеления, събрало тълпи последователи. Популярността Му сред населението нараснала бързо и резултатът бил, че бил забелязан от твърдото ядро на еврейските религиозни водачи. Еврейските водачи скоро започнали да ревнуват и да мразят Неговия успех. Много от тях намирали Неговите поучения за оскърбителни и чувствали, че техните утвърдени религиозни традиции и церемонии са застрашени. Те скоро влезли в заговор с римските управници да Го убият. По това време един от Исусовите ученици Го предал на еврейските водачи срещу нищожна сума пари. Скоро след това те Го арестували, изфабрикували набързо скалъпени поредица пародийни съдебни процеси и безцеремонно Го екзекутирали чрез разпъване на кръст.

Но за разлика от всяка друга в историята, смъртта на Исус не била краят на Неговата история, а всъщност поставила началото. Християнството съществува само поради случилото се след като Исус умрял. Три дена след смъртта Му Неговите ученици и мнозина други започнали да твърдят, че Той е възкръснал от мъртвите. Гробът Му бил намерен празен с липсващо тяло и много различни групи хора свидетелствали за появата Му на различни места и при различни обстоятелства. В резултат на всичко това хората започнали да провъзгласяват Исус за Христос или Месията. Те твърдели, че Неговото възкресение потвърдило посланието за прощение на греховете чрез Неговата саможертва. Първо те обявили тази добра новина, известна като благовестието, в Ерусалим, същия град, където Той бил убит. Тези нови последователи скоро станали известни като Пътят (виж Деяния 9:2, 19:9, 23, 24:22) и се разраствали бързо. В скоро време това послание на вярата за благовестието се разпростряло дори извън областта, стигнало до Рим, както и до най-отдалечените краища на огромната Римска империя.

Исус несъмнено имал огромно въздействие върху световната история. Въпросът за „реалния исторически Исус“ може най-добре да получи отговор като се изучи въздействието на Исус върху историята. Единственото обяснение за несравнимото въздействие, което имал Исус, е, че Исус бил повече от обикновен човек. Исус бил и е, точно този, който Библията казва, че е – Бог стана човек. Само Бог, който е създал света и контролира хода на историята, може да въздейства толкова силно на историята.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кой е бил реалният исторически Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries