settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява растафарианството (растафари)?

Отговор


Думата „растафарарианство" често извиква в ума стереотипните образи на dreadlocks (дълги плитки или естествени къдрици коса), ганджа (марихуана), улиците на Кингстън, Ямайка и ритмите на реге на Боб Марли. Растафарианците нямат всеобщо признати водачи, нито всеобщо дефинирани принципи. Това е Афро-Карибско социално движение и има разделение между религията и придружаващото социално съзнание, така че хората могат да оценят какво се опитват да направят социално растафарианците, без да прегръщат религията.

Движението получава името си от титлата „Рас Тафари". На етиопски (амхарски) език „рас" означава „глава", „принц" или „фелдмаршал", а „тафари" означава „този, който вдъхва страхопочитание". В системата на растафарианството терминът специално се отнася до Рас Тафари Маконен (1892–1975), който станал етиопският император Хайле Селасие I (неговото християнско кръщелно име) при коронацията му през 1930 г., когато Селасие бил титулуван „Лъв на Юда, Божи Избраник, Цар на Царете". Това изпратило шокова вълна из Афро-Карибската култура. По улиците на Кингстън, Ямайка, проповедници като Джоузеф Хиберт започнали да обявяват, че Хайле Селасие бил дългоочаквания Месия, второто пришествие на Христос. Така се зародило едно направление на растафарианството, което гледало на Селасие като на живия Бог и чернокожия месия, който ще отхвърли съществуващия ред и ще възвести царуването на тяхната раса.

Друго направление на растафарианството възникнало от месианското направление. Тази група води началото си от Леонард Пърсивал Хауъл и неговите определено индуистки елементи. Някъде в началото до средата на 30-те години на 20 в. Хауъл публикувал памфлет от 14 страници „Обещаният ключ", който поставил основата за второ течение в растафарианството, повлияно от индуизма с розенкройцерство. Много от водачите в това течение са били също и масони. Резултатът бил вид растафариански пантеизъм, който търси „Духа на Лъва във всеки от нас: духа на Христос".

Обобщение на растафарианското богословие както е засвидетелствано в пантеистичното течение: „Бог е човек и човек е Бог"; че спасението е земно; че човешките същества са призовани да честват и опазват живота; че изговорената дума като демонстрация на божественото присъствие и сила може както да създава, така и да разрушава; че грехът е както личен, така и общ; и че братята растафарианци са избраният народ да изяви Божията сила и да спомогне за мира в света.

И двете течения на растафарианството пряко контрастират с разкритото в Библията Божие Слово. Първо, Хайле Селасие не е Месията. Онези, които му се покланят като такъв, почитат лъжлив бог. Има само едни Цар на Царете, един Лъв на Юда и това е Исус Христос (вижте Откровение 5:5; 19:16), който ще се завърне в бъдещето, за да установи Своето земно царство. Преди Неговото пришествие ще има голяма скръб, след която целият свят ще види Исус Христос „идващ на небесните облаци с ъс сила и голяма слава" (вижте Матей 24:29-31). Хайле Селасие бил човек и както всички хора се родил, живял и умрял. Исус Христос, истинският Месия, е жив и седи отдясно на Отца (Евреи 10:12).

Пантеистичното течение на растафарианството е еднакво лъжливо и основано на същата лъжа, която Сатаната е казвал на човечеството още от Едемската градина: „вие ще бъдете като Бог" (Битие 3:4). Има един Бог, а не много, и въпреки че вярващите наистина имат обитаващия Свети Дух и принадлежим на Бог, ние не сме Бог. „Защото Аз съм Бог, и няма друг; Аз съм Бог, и няма подобен на Мене" (Исая 46:9). Нещо повече, спасението не е земно, което е друга антибиблейска идея за „спасение чрез дела". Никакво количество земни дела или добри дела не могат да ни направят приемливи за святия и съвършен Бог, заради което Той изпратил Своя свят и съвършен Син да умре на кръста, за да плати наказанието за нашите грехове (2 Коринтяни 5:21). Накрая, растафарианците не са Божият избран народ. Писанието е ясно, че евреите са Божият избран народ и че Той още не е завършил Своя план за тяхното изкупление (Изход 6:7; Левит 26:12; Римляни 11:25-27).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява растафарианството (растафари)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries