settings icon
share icon
Въпрос

Как и на кого Исус заплатил нашия откуп?

Отговор


Откупът е нещо, което се заплаща, за да осигури освобождението на някой, който е задържан в плен. Исус е платил нашия откуп, за да ни освободи от греха, смъртта и ада. Навсякъде в книгите Изход, Левит, Числа и Второзаконие се намират Божиите изисквания за жертвоприношенията. В старозаветни времена Бог заповядал на израилтяните да правят животински жертвоприношения за заместващо изкупление; тоест животинската смърт заема мястото на човешката смърт, смърт, която е наказанието за греха (Римляни 6:23). Изход 29:36a заявява: „И всеки ден да принасяш по един юнец за умилостивение за грях“.

Бог изисква святост (1 Петрово 1:15-16). Божият Закон изисква святост. Ние не можем да дадем на Бог пълна святост поради греховете, които извършваме (Римляни 3:23); затова Бог изисква удовлетворяване на Своя Закон. Жертвоприношенията към Него задоволявали изискванията. Ето къде се появява Исус. Евреи 9:12-15 ни казва: „Той влезе веднаж завинаги в светилището, и то не с кръв от козли и от телци, но със Собствената Си кръв, и придоби за нас вечно изкупление. Защото, ако кръвта от козли и от юнци и пепелта от юница, с които се поръсваха осквернените, освещава за очистването на тялото, то колко повече кръвта на Христа, Който чрез вечния Дух принесе Себе Си без недостатък на Бога, ще очисти съвестта ви от мъртвите дела, за да служите на живия Бог! Той е посредник на нов завет по тая причина, щото призваните да получават обещаното вечно наследство чрез смъртта, станала за изкупване престъпленията, извършени при първия завет“.

Също Римляни 8:3-4 казва: „Понеже това, което бе невъзможно за закона, поради туй, че бе отслабнал чрез плътта, Бог го извърши като изпрати Сина Си в плът подобна на греховната плът и в жертва за грях, и осъди греха в плътта, за да се изпълнят изискванията на закона в нас, които ходим, не по плът, но по Дух“.

Ясно, Исус платил откупа за нашия живот на Бог. Този откуп бил Неговият собствен живот, проливането на Неговата собствена кръв, жертвоприношение. Благодарение на Неговата саможертвена смърт всеки човек на земята има възможността да приеме този дар на изкупление и Бог да му прости. Тъй като без Неговата смърт, Божият Закон все още трябваше да бъде удовлетворен – чрез нашата собствена смърт.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как и на кого Исус заплатил нашия откуп?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries