settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за расизма, предубеждението и дискриминацията?

Отговор


Първото нещо, което трябва да разберем в тази дискусия e, че има само една раса – човешката раса. Белокожи, африканци, азиатци, индийци, араби, евреи, и т.н. не са различни раси. По-скоро, те са различия на човешката раса. Всички човешки същества имат едни и същи физически характеристики (с малки изменения, разбира се). По-важното, всички човешки същества са създадени по образ и подобие на Бог (Битие 1:26-27). Бог обича целия свят (Йоан 3:16). Исус предаде живота Си за всеки един от целия свят (1 Йоан 2:2). „Целият свят” включва очевидно всички етноси на човешкия род.

Бог не показва пристрастие или протежиране (Второзаконие 10:17; Деяния 10:34; Римляни 2:11; Ефесяни 6:9), ние също не би трябвало. Яков 2:4 описва всички, които показват дискриминация, като „пристрастни съдии”. Вместо това, ние трябва да „обичаме ближния си като себе си” (Яков 2:8). В Стария завет, Бог раздели човечество на две „расови” групи: евреи и езичници. Божието намерение беше за евреите да бъдат царство на свещеници, служещи на езическите народи. Вместо това, в по-голямата част, евреите станаха горди от положението си и презряха езичниците. Исус Христос сложи край на това, разрушавайки разделящата стена на враждебността (Ефесяни 2:14). Всички форми на расизъм, предубеждение и дискриминация са оскърбления спрямо делото на Христос на кръста.

Исус ни заповядва да се обичаме един-друг както Той ни обича (Йоан 13:34). Ако Бог е безпристрастен и ни обича безпристрастно, това значи, че ние трябва да се обичаме един-друг със същия висок стандарт. Исус учи в края на Матей 25, че каквото правим на най-малкия от Неговите братя, ние го правим на Него. Ако третираме човек с пренебрежение, ние се държим зле към човек, създаден по Божий образ; ние нараняваме някой, който Бог обича и за когото Исус умря.

Расизма, в различни форми и в различни степени, е бил чума за човечеството в продължение на хиляди години. Братя и сестри от всички етноси, това не трябва да е така! За жертвите на расизъм, предубеждения и дискриминация – вие трябва да простите. Ефесяни 4:32 заявява, „Бъдете един към друг благи, милосърдни; прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил на вас”. Не, расистите не заслужават вашата прошка, но ние заслужихме Божието прощение далеч по-малко! До виновниците за расизъм, предубеждения и дискриминация – вие трябва да се покаете и „представяте себе си на Бога като оживели от мъртвите, и телесните си части на Бога като оръдия на правдата.” (Римляни 6:13). Нека Галатяни 3:28 се сбъдне напълно, “Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за расизма, предубеждението и дискриминацията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries