settings icon
share icon
Въпрос

Коя е небесната царица?

Отговор


Фразата „небесната царица" се появява в Библията два пъти, и двата пъти в книгата на Еремия. Първото споменаване е във връзка с нещата, които вършели израилтяните, които предизвикали Господния гняв. Цели семейства били въвлечени в идолопоклонство. Децата събирали дърва, а мъжете ги използвали да строят олтари, за да се покланят на лъжебогове. Жените били заети да месят тесто и да пекат пити на „небесната царица" (Еремия 7:18). Това название се отнасяло до Ищар, асирийска и вавилонска богиня, също наричана Астарта от различни други групи. Тя била смятана за съпруга на лъжебога Ваал, също известен като Молох. Мотивацията на жените да почитат Астарта произтичала от славата й на богиня на плодородието и тъй като раждането на деца било силно желано сред жените от тази епоха, почитането на „небесната царица" било необуздано сред езическите цивилизации. За съжаление то станало популярно и сред израилтяните.

Второто споменаване на небесната царица се намира в Еремия 44:17-25, където Еремия предава на хората Господното слово, което Бог му е говорил. Той напомня на хората, че тяхното неподчинение и идолопоклонство са разгневили Господа и са причината Той да ги накаже с бедствие. Еремия ги предупреждава, че ги очакват по-големи наказания, аконе се покаят. Те отговорили, че не възнамеряват да прекратят поклонението си на идолите и обещали да продължат да изливат приношения от напитки на небесната царица, Астарта, и дори отишли дотам, че й приписвали мира и благоденствието, на които те някога се радвали поради Божията благодат и милост.

Неясно е откъде дошла представата, че Астарта била „съпруга" на Йехова, но е лесно да видим как смесването на езичеството, който превъзнася богиня, с поклонението на истинския небесен Цар, Йехова, може да доведе до съчетаването на Бог и Астарта. И тъй като поклонението към Астарта включвало сексуалност (плодовитост, създаване на потомство, храмова проституция), полученото взаимоотношение за покварения ум ще бъде естествено такова от сексуално естество. Ясно представата за „небесната царица" като съпруга или любовница на небесния Цар е идолопоклоническа и небиблейска.

Няма небесна царица. Никога не е имало небесна царица. Със сигурност има Небесен Цар, Господарят на войнствата, Йехова. Той сам управлява в небето. Той не дели управлението Си или трона Си или властта Си с никого. Идеята, че Мария, майката на Исус, е небесната царица няма никаква библейска основа, като вместо това произтича от провъзгласявания на свещеници и папи на римокатолическата църква. Въпреки че Мария била разбира се благочестива млада жена, силно благословена с това, че била избрана да роди Спасителя на света, тя по никакъв начин не била божествена, нито била безгрешна, нито била достойна за поклонение, почитане или молитви. Всички последователи на Господ Бог отказват поклонение. Петър и апостолите отказали да бъдат почитани (Деяния 10:25-26; 14:13-14). Светите ангели отказват да бъдат почитани (Откровение 19:10; 22:9). Отговорът е винаги същият: „Покланяйте се на Бог!" Да предлагаш поклонение, почитане и тачене на друг освен на Бог не е нищо друго, а идолопоклонство. Собствените думи на Мария в нейния „Магнификат" (Лука 1:46-55) разкриват, че тя никога не е мислила за себе си като „непорочна" и заслужаваща почитане, а вместо това разчитала на Божията благодат за спасение: „И зарадва се духът ми в Бога, Спасителя мой." Само грешниците се нуждаят от спасител, а Мария признава тази нужда за себе си.

Нещо повече, Самият Исус смъмрил жена, която извикала към Него: „Блажена утробата, която Те е носила и гърдите, от които си сукал" (Лука 11:27), като й отговорил: „По-добре кажи: Блажени ония, които слушат Божието слово и го пазят." С това Той пресякъл всяка склонност за издигане на Мария като обект на поклонение. Той сигурно би могъл да каже: „Да, благословена е небесната Царица!" Но Той не го е направил. Той утвърдил същата истина, която и Библията утвърждава – няма небесна царица и единствените библейски споменавания на „небесната царица" се отнасят до богинята на идолопоклоническа, лъжлива религия.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Коя е небесната царица?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries