settings icon
share icon
Въпрос

Каква е целта на човека според Библията?

Отговор


Библията напълно ясно показва, че Бог е създал човека и че го е създал за Своя слава (Исая 43: 7). Следователно, крайната цел на човека, според Библията, е просто да прослави Бог.

Може би по-труден въпрос е как изглежда прославянето на Бог? В Псалм 100: 2–3 ни е казано да се покланяме на Бог с радост и „Служете на ГОСПОДА с веселие; елате пред Него с радост.

Познайте, че ГОСПОД е Бог; Той ни е направил и ние сме Негови; " Част от прославянето, е да признаем кой е Бог - нашия Създател, и да Го възхваляваме и почитаме като такъв.

Ние изпълняваме целта да прославяме Бог също така, като живеем живота си във взаимоотношения с Него вярно служейки Му (1 Царе 12:24; Йоан 17: 4). Тъй като Бог е създал човека по Свой образ (Битие 1: 26–27), целта на човека не може да бъде изпълнена отделно от Него. Цар Соломон се опитал да живее за свое удоволствие, но в края на живота си стигнал до заключението, че единственият достоен живот е животът на честта и подчинението на Бог (Еклисиаст 12: 13–14).

В нашето изпаднало състояние грехът ни отделя от Бог и прави невъзможно да Го прославим сами. Но чрез жертвата на Исус Христос отношенията ни с Бог се примиряват - грехът ни се прощава и вече не създава бариера между Бог и нас (Римляни 3: 23–24).

Интересното е, че сме в състояние да прославим Бог, защото Той ни е дарил със слава пръв. Давид пише в Псалм 8: 4–6: „си казвам:Какво е човек, за да го помниш? Или човешки син, за да го посещаваш? А Ти си го направил само малко по-нископоставен от ангелите и със слава и чест си го увенчал. Поставил си го господар над делата на ръцете Си; всичко си подчинил под краката му – " (Това се повтаря и в Евреи 2: 6–8.) Този стих разкрива друга цел, която Бог е дал на човека: господство над земята (Битие 1: 28–29). Отново обаче, това може да бъде изпълнено правилно само чрез правилна връзка с Бог.

Колкото повече опознаваме нашия Създател и колкото повече го обичаме (Матей 22: 37–38), толкова по-добре разбираме кои сме и каква е целта ни. Създадени сме да Му носим слава. Бог има уникални планове и цели за всеки човек (Псалм 139: 13–16), и знаем, че както и да изглеждат тези планове, те в крайна сметка ще доведат до Неговата слава (Притчи 3: 6; 1 Коринтяни 10:31).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е целта на човека според Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries