settings icon
share icon
Въпрос

Християнинът трябва ли да ходи на психолог / психиатър?

Отговор


Много християни се борят с решението дали да отидат на психолог или на психиатър като начин да победят психическа болест. Християнските психолози, психиатри и съветници са многобройни и християните редовно търсят техния съвет, най-често заради депресия и тревога. Част от трудността е, че има широко разнообразие от психически разстройства, някои от които са емоционални, а други са физически, но всички имат духовна компонента.

Греховният начин на живот може да бъде една от причините за депресия и тревога. Ако става въпрос за истински вярващ в Христос, този човек трябва да осъзнае, че Бог го чака да изповяда своите грехове, да се покае от тях и да се обърне към Него. Ако направи така, това ще доведе до духовното, психическо и емоционално изцеление, което търси този човек. Демоничното влияние е друга потенциална причина за умствена болест (2 Коринтяни 4:4). Християнинът може да бъде повлиян и/или потиснат от демони до степента на умствена болест. Важно е, обаче, да помним, че християните не може да бъдат обсебвани от демони или повлияни от изкушение повече, отколкото могат да носят (1 Коринтяни 10:13). Причината за това е, че вярващите вече притежават Божия Дух (Римляни 8:9-11), и Святият Дух не „дели” Своето „жилище” с демони.

Друго нещо, което хората често не вземат в предвид, е, че Бог е допуснал човечеството да измисли и да развие много различни видове медицински средства за лечение. Ако един човек има истинска психическа болест, причинена от хормонален или химически дисбаланс в мозъка, може да е необходимо медикаментозно лечение. В този случай нещата не са по-различни от отиване на лекар, за да се вземе лекарство за рана или за физическа болест. По същия начин, Бог е благословил някои християнски съветници и психолози със свръхестествено прозрение, способността точно да преценяват човека и да достигат до корена на проблема. Изглежда глупаво да пренебрегнем тези дарби.

Независимо дали търсим помощ от християнски психолог или от друг, това е лично решение. Това е въпрос на съвест, понеже Библията не адресира точно този въпрос. Ето някои неща, които трябва да вземем в предвид: Моето поведение засяга ли останалите, особено моето семейство? Моята болест кара ли ме да не се покорявам на Бога и пречи ли на Святия Дух да работи чрез мен? Моето свидетелство за Христос страда ли заради тази болест? Ако един човек знае, че е болен, но откаже да получи помощ поради егоистични причини, това е грях. Ако някой счита, че да търси помощ от психиатър е твърдо против неговата система на вярвания, и този човек е прекарал време в молитва и размисъл, той трябва да обсъди някакви алтернативи със своя лекар и пастор/служител.

Не е грешно да се ходи на психиатър. С това не показваме липса на вяра в Бога, макар че трябва винаги да отиваме първо при Бога за изцеление и наставление. Той иска да отговаря за всяка част от нашия живот и ние трябва да се чувстваме свободни да занасяме проблемите си при Него като се молим за всяка ситуация и всяко обстоятелство. Бог често използва християнски психолози и терапевти, за да дава изцеление на Своите деца. Да ходим на обучен християнски съветник или психиатър, обаче, е категорично за предпочитане, отколкото да ходим при светски терапевт, който ще ни даде съвет от светска гледна точка, а не от библейска. Нека думите на Давид да ни донесат насърчение: „И ме изведе от гибелната яма, от тинята и калта, и постави на скала краката ми, и утвърди стъпките ми; сложи още в устата ми нова песен, хваление към нашия Бог…” (Псалм 40:2-3).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Християнинът трябва ли да ходи на психолог / психиатър?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries