settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за проституцията? Ще прости ли Бог на проститутка?

Отговор


Често наричат проституцията „най-древната професия“. Наистина, тя винаги е била обичаен начин жените да правят пари, дори и в библейски времена. Библията ни казва, че проституцията е неморална. Притчи 23:27-28 казва: „Защото блудницата е дълбока яма, и чуждата жена е тесен ров. Да! Тя причаква като зла плячка, и умножава числото на неверните между човеците.“

Бог забранява връзките с проститутки, защото Той знае, че такова въвличане е пагубно и за мъжете, и за жените. „Защото от устните на чуждата жена капе мед. И устата й са по-меки от дървено масло; но сетнините й са горчиви като пелин, остри като изострен от двете страни меч. Нозете й слизат в смърт, стъпките й стигат до ада“ (Притчи 5:3-5).

Проституцията не само разрушава бракове, семейства и животи, но и разрушава духа и душата по начин, който води до физическа и духовна смърт. Божието желание е да останем чисти и да използваме телата си като инструменти за Негова употреба и слава (Римляни 6:13). 1 Коринтяни 6:13 казва: „А тялото не е за блудодеяние, но за Господа, и Господ е за тялото.“

Въпреки че проституцията е греховна, проститутките не са извън обхвата на Бог за прошка. Библията записва Неговата употреба на проститутка на име Раав, за да продължи изпълнението на Своя план. В резултат на нейното покорство тя и семейството й били възнаградени и благословени (Исус Навиев 2:1; 6:17-25). В Новия Завет жена, която била известна, че е сексуален грешник преди Исус да й прости и да я очисти от греха, намерила възможност да послужи на Исус докато Той посещавал дома на един фарисей. Жената като разпознала Христос като този, който е, донесла шише със скъпо миро за Него. Със съжаление и покаяние жената плачела и изляла мирото върху нозете Му като ги изтрила с косите си. Когато фарисеите го критикували, че приел този акт на любов от „неморална“ жена, Той ги порицал и приел поклонението на жената. Поради нейната вяра Христос простил греховете й и тя била приета в Неговото царство (Лука 7:36-50).

Когато говори за тези, които отказват да повярват истината за Него, Исус Христос казвал: „Истина ви казвам, че бирниците и блудниците ви изпреварват в Божието царство. Защото Йоан дойде при вас в пътя на правдата, и не го повярвахте; бирниците обаче и блудниците го повярваха; а вие, като видяхте това, даже не се разкаяхте отпосле да го вярвате“ (Матей 21:31-32).

Точно както всеки друг проститутките имат възможността да получат спасение и вечен живот от Бог, да бъдат очистени от цялата си неправедност и да получат нов живот! Всичко, което трябва да направят, е да се отвърнат от своя греховен начин на живот и да се обърнат към живия Бог, чиито благодат и милост са безкрайни. „За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново“ (2 Коринтяни 5:17).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за проституцията? Ще прости ли Бог на проститутка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries