settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е правилният начин да се молим?

Отговор


Как е най-добре да се молим – като стоим, като седим, като сме коленичили, или като сме наведени в поклон? Трябва ли ръцете ни да бъдат отворени, затворени или издигнати към Бога? Трябва ли очите ни да бъдат затворени, когато се молим? Как е по-добре да се молим – в църковна сграда или сред природата? Трябва ли да се молим сутринта, когато станем, или вечерта, преди да си легнем? Има ли определени думи, които трябва да казваме в своите молитви? Как трябва да започваме молитвите си? Какъв е правилният начин да ги завършваме? Често се задават такива и други подобни въпроси относно молитвата. Какъв е правилният начин да се молим? Някое от тези неща има ли значение?

Твърде често хората гледат на молитвата като на „магическо заклинание”. Някои вярват, че ако не кажем точно правилните неща, или ако не се молим в правилната стойка, Бог няма да ни чуе и няма да ни отговори. Това въобще не съответствува на Библията. Бог не отговаря на молитвите ни заради времето, когато се молим, мястото, където се намираме, или положението, в което се намира нашето тяло по време на молитва, или реда на нашите думи. В 1 Йоаново 5:14-15 ни се казва да имаме увереност, когато идваме при Бог в молитва, като знаем, че Той ни чува и ще ни даде всичко, което искаме, стига да е по Неговата воля. По същия начин Йоан 14:13-14 обявява: „И каквото и да поискате в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина. Ако поискате нещо в Мое име, ще го направя.” Според тези и много други стихове Бог отговаря на молитвите въз основа на това дали те са според Неговата воля и в името на Исус (да носят слава на Исус).

Така че какъв е правилният начин да се молим? Филипяни 4:6-7 ни казва да се молим без да се притесняваме, да се молим за всичко, и да се молим с благодарни сърца. Бог ще отговори на такива молитви като дари Своя мир в сърцата ни. Правилният начин да се молим е да изливаме сърцата си пред Бога, да сме честни и откровени пред Бог, тъй като Той вече ни познава по-добре от нас самите. Ние трябва да представяме своите молби пред Бога, като помним, че Той знае кое е най-доброто за нас и няма да отговори на молба, която не съответства на Неговата воля за нас. Ние трябва да изразяваме своята любов, благодарност и поклонение пред Бог в молитва без да се тревожим дали знаем правилните думи, които да кажем. Бог се интересува повече от съдържанието на сърцето ни, отколкото от красноречието на нашите думи.

Този пасаж от Библията, който граничи най-много с представата за „модел” за молитва, е Господната молитва в Матей 6:9-13. Моля, разберете, че тя не е молитва, която трябва да запомним и да рецитираме пред Бога. Тя е пример за нещата, които да влязат в една молитва – поклонение, упование в Бога, прошения, изповед и покорство. Трябва да се молим за нещата, за които говори Господната молитва, като използваме свои собствени думи и я „приспособим” към нашия собствен живот с Бога. Правилният начин да се молим е да изразяваме сърцата си пред Бога. Дали ще седим, стоим или ще сме коленичили; дали ръцете ни ще бъдат отворени или затворени, дали очите ни ще бъдат отворени или затворени, дали ще сме в църква, вкъщи или навън; дали ще се молим сутрин или вечер – всичко това са странични въпроси, които зависят от личното предпочитание, убеждение и дали дадено нещо е подходящо. Божието желание е молитвата да бъде истинска и лична връзка между Него и нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е правилният начин да се молим?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries