settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Исус е Князът на Мира (Исая 9:6)?

Отговор


В пророчеството си за идващия Месия Исая казва: „Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира." (Исая 9:6).

В свят, изпълнен с война и насилие е трудно да видим как Исус би могъл да бъде всемогъщият Бог, който действа в човешката история и е въплъщението на мира. Но физическата сигурност и политическата хармония не отразяват непременно вида мир, за който Той говори (Йоан 14:27).

Еврейската дума за „мир", шалом, често се използва за назоваване на състоянието на спокойствие и покой на лица, групи и народи. Гръцката дума ейрене означава „единение и съгласие"; Павел използва ейрене да опише целта на новозаветната църква. Но по-дълбокото, по-основополагащо значение на мир е „духовната хармония, донесена от възстановяването на връзката на човек с Бог".

В нашето греховно състояние ние сме врагове с Бог (Римляни 5:10). „Но Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че, когато бяхме още грешници, Христос умря за нас." (Римляни 5:8). Поради жертвата на Христос ние сме възстановени във взаимоотношение на мир с Бог (Римляни 5:1). Това е дълбокият, траен мир между нашите сърца и нашия Създател, който не може да бъде отнет (Йоан 10:27–28) и върховното изпълнение на Христовото дело като „Княз на Мира".

Но Христовата жертва ни осигурява много повече от вечен мир; също ни позволява да имаме взаимоотношение със Светия Дух, Помощника, който обещава да ни води (Йоан 16:7, 13). Освен това Светият Дух ще изяви Себе Си в нас като ни кара да живеем по начин, по който изобщо не бихме могли да живеем сами, включително като изпълва живота ни с любов, радост и мир (Галатяни 5:22–23). Цялата тази любов, радост и мир са резултати от работата на Светия Дух в живота на вярващ. Те са отражения на Неговото присъствие в нас. И въпреки че техният най-дълбок, най-жизнен резултат е да ни карат да живеем в любов, радост и мир с Бог, те не могат да не се прелеят в нашите взаимоотношения с хората.

А ние отчаяно се нуждаем от това – особено откакто Бог ни призовава да живеем с единна цел с другите вярващи, със смирение, кротост и търпение „и се стараете в свръзката на мира да опазите единството в Духа" (Ефесяни 4:1–3). Това единство в цел и кротост би било невъзможно без работата на Светия Дух в нас и мира, който имаме с Бог благодарение на жертвата на Неговия Син.

По ирония най-лесното определение за „мир", това за състоянието на спокойствие в човек, може да бъде най-трудното за схващане и прилагане. Не правим нищо да получим или запазим нашия духовен мир с Бог (Ефесяни 2:8–9). И въпреки че да живеем в единство с другите вярващи може да бъде изключително трудно, да живеем в мир в нашия собствен живот може много често да се окаже невъзможно.

Забележете, че „мирен" не означава „лесен". Исус никога не е обещавал да е лесно; Той само обещал помощ. Всъщност Той ни е казал да очакваме скръб (Йоан 16:33) и изпитания (Яков 1:2). Но Той също е казал, че ако Го призовем, Той ще ни даде „Божият мир, който никой ум не може да схване" (Филипяни 4:6–7). Няма значение пред какви трудности се изправяме, можем да помолим да мир, който идва от силната любов на Бог, който не зависи от нашата сила или ситуацията около нас.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Исус е Князът на Мира (Исая 9:6)?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries