settings icon
share icon
Въпрос

Секс преди брака – защо християните са толкова против това?

Отговор


Предбрачният секс включва всякакъв вид сексуален контакт преди влизането в законни брачни отношения. Има редица причини, поради които Писанието и традиционното християнство се противопоставят на това. Бог е създал секса за удоволствие в рамките на отдадени брачни отношения между един мъж и една жена. Изваждането му от този контекст означава да се изопачи употребата му и сериозно да се ограничи удоволствието от него. Сексуалният контакт предполага ниво на интимност, която не може да се достигне в никое друго взаимоотношение между хората. Когато Бог събра Адам и Ева в брак, Той установява това взаимоотношение като а „една плът“. Битие 2:24 ни казва, че мъжът ще напусне семейството си, ще се присъедини към жена си и ще стане „една плът“ с нея.

Тази идея е пренесена и в Новия завет; виждаме го в думите на Исус в Матей 19:5 и Марк 10:7. Павел развива идеята в 1 Коринтяни 6:12-20, когато разглежда Божието господство над нашите тела, както и над нашите души. Той казва, че когато мъж прави секс с проститутка, те стават „едно тяло“ (стих 16). Ясно е, че сексуалната връзка е специална. Има ниво на уязвимост, което човек изпитва в една сексуална връзка, което трябва да се случва само в рамките на отдаден брачен съюз, в който има взаимно доверие.

Като цяло има два случая на предбрачен секс. Първият случай е сексуална връзка от типа „ние се обичаме и сме отдадени един на друг, но просто не искаме да чакаме да се оженим“ и вторият - „случаен секс“. Първият вариант често се оправдава с идеята, че двойката със сигурност ще се ожени, така че няма грях да се включите във форма на брачни отношения сега. Това обаче показва нетърпение и неуважение както към себе си, така и към другия. Това премахва специалния характер на връзката и я изважда от правилната й рамка, което ще подкопае идеята, че изобщо има рамка. Ако приемем това поведение, не след дълго ще смятаме всеки извънбрачен секс за приемлив. Това, да кажем на бъдещия си партньор, че си струва да изчакаме, ще укрепи връзката и повиши нивото на посвещение.

Случайният секс е широко разпространен в много общества. Всъщност няма такова нещо като „случаен“ секс поради дълбочината на интимността, включена в една сексуалната връзка. Следната аналогия може да бъде много поучителна. Ако залепим един предмет за друг, той ще залепне. Ако го отлепим, той ще остави след себе си отпечатък; колкото по-дълго остава, толкова по-голям отпечатък остава. Ако вземем този залепен предмет и го залепим на няколко места многократно, той ще остави отпечатъци навсякъде, където го залепим, и в крайна сметка ще загуби способността си да се придържа към каквото и да било.

Точно това се случва с нас, когато участваме в „случаен“ секс. Всеки път, когато прекратим сексуална връзка, ние оставяме част от себе си. Колкото по-дълго е продължила връзката, толкова повече оставяме след себе си и толкова повече губим от себе си. Докато преминаваме от партньор на партньор, ние продължаваме да губим мъничко от себе си всеки път и в крайна сметка може да загубим способността си изобщо да формираме трайна сексуална връзка. Сексуалната връзка е толкова силна и толкова интимна, че не можем да влезем в нея случайно, колкото и лесно да изглежда.

И така, има ли надежда? Когато християнин участва в предбрачен секс или когато някой, който е загубил своята девственост, дойде при Христос, Светият Дух ще изобличи за греха и ще има скръб за това. Въпреки това е важно – дори жизненоважно – да помним, че няма грях, който не може да бъде покрит от кръвта на Исус. Ако изповядаме греховете си, Той не само ще ни прости, но и ще ни очисти от „всяка неправда“ (1 Йоаново 1:9).

Освен това, в допълнение към прошката (която сама по себе си е славна), Бог възстановява. В Йоил 2:25 Бог казва на Израел, че ще възстанови годините, които са изяли скакалците. Това не е пряко обещание към християните днес, но показва, че Бог има отношение да възстановява. Предбрачният секс е като скакалец, който поглъща чувството ни за идентичност, нашето самочувствие и нашето разбиране за прошка. Но Бог може да възстанови всички тези неща. Писанието също така ни казва, че когато дойдем при Христос, ние сме нови творения (2 Коринтяни 5:17), така че този, който е участвал в предбрачен секс преди обръщането, е претворен от Бога в нов човек; старото премина, всичко стана ново.

И накрая, знаем, че като християни всеки ден се обновяваме от Светия Дух всеки ден, когато ходим с Исус. Колосяни 3:10 ни казва, че нашето ново „аз“ се обновява ден след ден по образа на своя Създател. Няма безнадежден грях. Силата на Евангелието е достъпна за всички, които се доверяват на Исус за прошка.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Секс преди брака – защо християните са толкова против това?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries