settings icon
share icon
Въпрос

Защо е важно предбрачното консултиране?

Отговор


Предбрачното консултиране обикновено попада сред отговорностите на пастора или водача на местната църква, въпреки че може да се извършва и от човек от служението за пасторска грижа или друг християнски съветник. Някои пастори не се съгласяват да извършат брачна церемония, освен ако сгодената двойка не премине поредица от сесии за консултиране. Пасторите са наясно с благословенията и предизвикателствата на брака и искат да помогнат на тези, които се съединяват в свещен съюз да имат успешен брак. Те виждат предбрачното консултиране като важна част от подпомагането на двойките да сключат брачния завет добре информирани и подготвени за да изградят и поддържат силна брачна връзка.

Апостол Павел в своите пастирски указания към Тит му казва да подготви други служители, които на свой ред да поучават по-младото поколение (Тит 2:1-6). Това е брачно консултиране, което има в основата си предаването на библейските истини, стандарти или духовни принципи за отношенията между хората. Това е особено важно в една предбрачна ситуация. Не можем да използваме това, за което не знаем, а годините не са гаранция за зрялост. Двойката, която възнамерява да изгради брачен съюз, трябва да бъде обучена за Божията гледна точка относно брака.

Предбрачното консултиране, основано на библейски принципи, очертава ролите на съпруга и съпругата относно взаимоотношенията им един с друг и с бъдещите им деца (Ефесяни 5:22-6:4; Колосяни 3:18-21). Предбрачното консултиране е отличен начин за изчистване на погрешните схващания относно брака, поставяне на цели и разграничаване между Божиите стандарти и тези на света. От решаващо значение е пасторът, старейшината или съветникът, извършващ предбрачното консултиране, да бъде добре подготвен доктринално, да има сигурност в собствения си брак и семейни отношения (1 Тимотей 3:4–5; Тит 1:7) и да живее в подчинение на Божието Слово. Такъв съветник е подготвен да предава Божията гледна точка ясно и без двусмислие.

Предбрачното консултиране също е отлично място за разглеждане на въпроси, за които двойката може да не е мислила, като например как възнамеряват да управляват финансите, как биха могли да разделят домакинските задължения, как планират да прекарват празниците, как да дисциплинират децата и т.н. Съветникът може също така да насочи двойката да сподели какво са видели в брака на своите родители и на какво искат да подражават или да не подражават в своя си брак.

Здравото библейско предбрачно консултиране може да се окаже това, което отличава една двойка, която знае как да се справи успешно с проблемите си, и двойка, която се бори главно с проблеми, породени от човешки гледни точки и светски стандарти. Бъдещите булка и младоженец трябва да се ангажират с предбрачно консултиране в опит да изградят брака си според Божиите заповеди.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо е важно предбрачното консултиране?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries