settings icon
share icon
Въпрос

Ако жената в двойката забременее преди брака, трябва ли да се оженят?

Отговор


Сексът преди брака е станал толкова разпространен в нашето общество, дори до степента да бъде очакван, че мнозина, претендиращи да бъдат християни, не го считат за грях. Нашата култура приема, че хората не притежават степента на самоконтрол, необходима за въздържание до брака, така че тази представа е станала нереалистична. Божието Слово, обаче, не се променя и Библията ни казва, че сексът извън брака е неморален (Матей 15:19; 1 Коринтяни 6:9, 6:13, 7:2; 2 Коринтяни12:21; Галатяни 5:19; Ефесяни 5:3).

Всеки човек, който е станал новороден християнин чрез полагането на своята вяра и доверие в Христос, повече не принадлежи на себе си. 1 Коринтяни 6:18-20 казва: „Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудствува, съгрешава против своето си тяло. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си."

Незачитането на Божия план за брака, секса и семейството винаги има за резултат всички видове духовни или физически последици: наскърбяване на Светия Дух (Ефесяни 4:30), вина, срам, съжаление, загуба на уважение към себе си и другите, разделение в семействата и между вярващите, лош ролеви модел, болка за бъдещите партньори, нежелани бремености, аборти и сексуално предавани болести. Бог е предвидил сексът да бъде интимно изразяване на любов и посвещаване, да бъде споделян само между съпруг и съпруга. Сексът само за физическото удоволствие от него разрушава нашата духовност и ни отдалечава от общение с Бога.

Всеки, който е направил грешката да прави секс извън брака, може да получи прошка, дори ако грешката има за резултат непланирана бременост. 1 Йоаново 1:9 казва: „Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда." Това не означава, че Той ще изтрие последиците от нашите действия, но ние можем да бъдем възстановени духовно като изповядаме и се разкаем за нашите грехове. Това одначава да се отвърнем от нашите грехове и да направим посвещение на любов към и служене на Христос.

Има някои случаи, при които оженването преди да се роди бебето би било мъдро. Ако посветената двойка, която вече е планирала да се ожени, е имала полови отношения преди това, което има за резултат бременост, вероятно за семейството и детето ще е по-лесно да се оженят преди то да се роди. Но ако непосветената двойка извърши същия грях, оженването няма да ги направи праведни в Божиите очи. При такава ситуация бракът само ще сложи началото на брачен провал. Библията не напътства хората дали да се женят или не при такива обстоятелства, въпреки че и двамата родители са все пак задължени да подкрепят детето емоционално, духовно и финансово.

Никой от нас не е направен праведен пред Бог с дела. Ние сме спасени само чрез вяра като вярваме в Исус Христос да ни спаси от нашите грехове. Библията казва: „Защото заплатата на греха е смърт; а Божията дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ" (Римляни 6:23). Бог не иска от нас да се опитваме да изправяме греховете си сами. Той иска от нас да Му дадем сърцата си. Като полагаме нашата собствена воля и се подчиняваме на Божия суверенитет можем да бъдем сигурни в изпълняването на живота на земята и място на небето за вечността.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Ако жената в двойката забременее преди брака, трябва ли да се оженят?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries